Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få jämtar söker patent

I stiftelsen SKAPA: s nyligen publicerade patentbarometer jämförs antalet patentansökningar våren 2008, då den ekonomiska krisen inte slagit till ännu, med antalet patentansökningar våren 2009, då varslen duggade tätt.

Annons

Undersökningen visar att antalet patentansökningar i Jämtlands län ökar trots den pågående krisen. Frågan är nu vad Jämtlands läns riksdagsledamöter avser att göra för att stimulera ännu fler individer att göra uppfinningar och att kommersialisera dem.

År 2008 lämnades två patentansökningar in under perioden januari-april i Jämtlands län, i år var siffran fyra. Antalet patent per 100 000 invånare var 3,2, långt under riksgenomsnittet som ligger på 6,7. Det placerar Jämtland på nittonde plats bland Sveriges 21 län vad gäller antal patent per invånare.

Undersökningen visar att antalet patentansökningar i Sverige minskar i 11 av 21 län.

Antalet patentansökningar är en temperaturmätare på framtidstron i Sverige. Ju fler patent desto fler är det som har tagit steget mot att kommersialisera sina uppfinningar. Ska vi lyfta oss ur krisen behöver vi fler människor som tror, vill och vågar.

I Sveriges patenttopp finner man län med universitet och tekniska högkolor och/eller stora företag som satsar på forskning och utveckling. Under våren 2009 lämnades flest patentansökningar per 100 000 invånare in i Stockholm (12,9), tätt följt av Blekinge (12,5) och Västmanlands län (12,0).

Bilden kompliceras något av att en del söker patent utomlands i första hand. Beaktar man detta så har patentaktiviteten i landet ökat med cirka 20 procent enligt patentombudens sammanställningar.

Vi på SKAPA verkar dagligen för att lyfta fram svenska uppfinnare och uppfinningar. Vi hjälper även uppfinnare att få in intressenter och kapital.

Vårt utvecklingsstipendium, som delas ut till framstående uppfinnare från hela Sverige, uppgår till sammanlagt nära en miljon kronor, varav hälften går till de nationella vinnarna och hälften till 24 länsvinnare.

Stipendiat i Jämtlands län år 2008 blev Peter Mosten för sin mousserande dryck baserad på björksav. Vem i Jämtland som vinner stipendiet i år tillkännages den 1 augusti.

I slutändan är det individerna som räknas. Man kan uppfinna saker om man är anställd i ett litet eller stort företag, på ett universitet eller utvecklar på egen hand.

Marie Nordén (S) sitter i riksdagens näringsutskott, på mandat från Jämtlands län. När hon i höst träffar kollegorna igen på Helgeandsholmen i Stockholm hoppas vi att de lägger eventuellt partigroll åt sidan.

Sverige behöver tydliga spelregler som stimulerar ännu fler individer att göra uppfinningar och kommersialisera dem. På lång sikt är det så vi häver oss ur krisen.

Peter A Jörgensen

Ordförande i SKAPA

SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av ALMI Företagspartner AB, Vinnova, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registrerings- verket.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons