Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU ska inte styra svensk jakt

Inför folkomröstningen om medlemskap i EU 1994 utlovades från centralt håll att den svenska jakten och jakttraditionerna, inte skulle påverkas av ett EU-inträde.

Annons

Jaktfrågorna skulle även fortsättningsvis avgöras i Sverige.

Verkligheten har blivit en annan. De svenska jägarna påverkas ständigt av de olika jaktregler som formats och beslutats i Bryssel. Vi har förståelse för att det – med hänsyn exempelvis till den biologiska mångfalden – kan krävas en del övergripande regler. Men Art- och habitatdirektiven bör slås samman, förenklas, göras begripliga – och anpassas till verkligheten.  

EU-listorna över jaktbart och inte jaktbart vilt är alltför stelbenta. Det är i dag, absurt nog, inte möjligt att flytta en art från den ena till den andra listan även om levnadsbetingelserna för en art har förbättrats.  

Dessa fyrkantiga regler får exempelvis till följd att i Sverige räknas inte skarv och korp som jaktbara arter – trots att dessa fåglar inte på minsta sätt är hotade.  Alla som vistas i skog och mark torde inse det orimliga i detta. Vi kräver därför att Sverige verkar för att dessa orimliga regelverk omgående ses över och att besluten över jakten flyttas tillbaka till respektive medlemsländer för att därefter kunna decentraliseras ut till län och regioner.

Rovdjurspolitiken är en viktig del av jaktfrågorna och det är glädjande att  regeringen nu har presenterat en ny inriktning där viltförvaltning genom jakt ingår.

Vi har i Sverige en mycket högt stående viltforskning som grund för denna politik. Ett viktigt inslag i den nya rovdjurspolitiken är det regionala inflytandet stärks. Den bristande tilltron till den tidigare förda rovdjurspolitiken beror på att de som direkt berörs inte haft något reellt inflytande. Det är hög tid att stärka det regionala inflytandet över rovdjurspolitiken.

Rovdjurskoncentrationen i våra mellansvenska bygder har ökat under en följd av år och den förra regeringen saknade förmåga att lösa dessa frågor. Nu har förslag i rätt riktning äntligen lagts fram, vilket är mycket positivt.  Men mycket återstår att göra för att förbättra jaktpolitiken, såväl på EU-nivå som nationellt. Vi är beredda att göra vad vi kan i riksdagen och Europaparlamentet.

Håkan Larsson, c

Kandidat till EU-parlamentet, Krokom    

Åke Sandström, c

Riksdagsledamot, Vännäs

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons