Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ensidiga sosseåtgärder

Annons

Under många år har Centerpartiets Ungdomsförbund (CUF) försökt att få mer fokus på den höga ungdomsarbetslösheten. I form av kampanjer, insändare och debatter har vi slitit för att uppmärksamma alla de tusentals ungdomar som inte hade något jobb. 

I valet 2006 drev vi, CUF, en rikstäckande kampanj som fokuserade på ungdomsarbetslösheten som ingen ville inse fanns. Allra minst socialdemokraterna som då suttit vid makten i 12 år. Svaret från den förre partiledaren, Göran Persson, blev att det inte fanns någon större arbetslöshet bland de unga trots att sanningen var att mer än 20 procent inte hade något arbete i Sverige. I jämförelse med EU:s 18 procent och Danmarks 8 procent kändes det väldigt provocerande. 

Nu har emellertid socialdemokraterna vaknat upp och insett hur det faktiskt ser ut och kommit på en lösning. De ska tvinga unga under 25 år att utbilda sig och om de inte gör de ska de bli av med det ekonomiska stödet. Är de det bästa de kunde komma på? 

Att tvinga ungdomar utbilda sig känns väldigt långt vänster. Ska vi tvinga föräldrar att utbilda sig, tvinga pensionärer att ta hand om sig själva? Eller är det bara så att man återgått till den gamla politiken där det handlade om att tvinga in människor i åtgärder de inte ville för att bättra statistiken?

För det första kommer dessa påtvingade utbildningar att kosta mycket, varifrån skulle man ta dessa pengar? På samma sätt som man ville finansiera köpet av SAAB? Med pensionspengar?

Hur många är motiverade att utbilda sig när de egentligen inte vill? Förstår inte socialdemokrater behovet av att vara motiverad och kopplingen till resultat?

Det måste finns möjlighet för människan att själv få välja inriktning på vart man vill i livet, men tydligen är det bara utbildning som räknas som något i Socialdemokraternas ”arbetarvärld”.

Låt människorna bestämma över sina egna liv vilket inkluderar om de vill studera eller inte, detta klarar medborgarna alldeles utmärkt!

Karolina W. Adolfsson

Östersunds CUF

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons