Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Du är helt fel ute, Ola Sundell

/

Det saknas helt enkelt rationella skäl för att behålla kärnkraften i Sverige men moderater och folkpartister fortsätter i gamla spår och hävdar det. Man undrar varför?

Annons

Kanske Ola Sundell vet svaret? Han skriver i sin debattartikel i Länstidningen 5 okt: ”Man får inte glömma att kärnkraften står för nära hälften av den svenska energiproduktionen”. Det är just vad vi skall glömma, eftersom det är en total osanning. Kärnkraften står för nästan hälften av landets elförbrukning, vilket är en helt annan sak än om den utgjorde nästan hälften av hela energiförbrukningen.

Den senare är drygt tre gånger så stor som elförbrukningen.

Alltså de tre kärnkraftverkens tillskott är rimligt stort och i dagsläget lättare att ersätta än någonsin. Energimyndigheten gick för en tid sedan ut med en rapport, där de tecknade en mycket ljus bild av tillgången på el i Sverige, kärnkraften förutan. Om 10–15 år kommer landet att ha ett elöverskott på grund av pågående besparingar och effektiviseringar, tillkomsten av kraftvärmeverk, vindkraft, solkraft med flera energiformer för en uthållig energipolitik.

Varför inte ta fasta på de nya hoppfulla signalerna för framtiden i stället för att gräva upp frågan om en föråldrad energiform, som borde få ligga begravd på samma sätt som uranmalmen i berggrunden? Hela kärnkraftcykeln innebär mycket stora koldioxidutsläpp – i nivå med dem vid vanlig förbränning av fossila bränslen.

Förutom alla andra väl kända nackdelar har den en speciell. Nämligen: Den fredliga kärnkraften är den som efter sig lämnar bränsle åt kärnvapnen ute i världen och Sverige är ett av de länder som mest bidrar till detta redan nu, mätt per invånare.

Gudrun Isaksson (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons