Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diskriminering måste bekämpas

Jämställdhet och mångfald – en fråga om individuell rättsäkerhet och frihet, gemensamt skapad trygghet och hållbar tillväxt

Annons

Att diskriminering förekommer är ett faktum. I små och stora sammanhang, lokalt, nationellt och globalt. Dagligen görs sakligt ogrundad skillnad mellan män och kvinnor, svenskfödda och invandrade, unga och gamla. Funktionshindrade nekas tillträde i olika sammanhang. Homosexuella trakasseras. Muslimer misstänkliggörs och nationella minoriteters rättigheter kränks.

Det sker på arbetsplatser, i samhällsplanering, i vård och omsorgssammanhang, i skolor. Barn är inte skonade.

Det skapar lidande och sjukdom, ofrihet och otrygghet. Det skapar kostnader i samhället, i rättsapparaten och i vården. Det skapar produktionsbortfall och hindrar människor att bidra i samhällsbygget med sin fulla förmåga. Otrygga, rädda och kränkta människor blir inga entreprenörer.

Diskriminering har aldrig upphört av sig själv. Det krävs att skeenden och attityder lyfts fram och tydliggörs, erkänns, skärskådas och ifrågasätts, förändras och åtgärdas.

Ingen mångfaldsstrateg i världen (och inget landstingsråd heller) gör jobbet själv. Det vill till både civilkurage och politiskt ledarskap. Det vill till att varje chef och ledning har medvetenhet, kunskap och metoder.

Att motverka diskriminering med målet att alla människor garanteras lika värde, lika och jämställda rättigheter och skyldigheter på livets alla områden kräver dessutom personligt och ihållande engagemang från enskilda och ideella organisationer.

Trots gott arbete som gjorts och görs så kvarstår oacceptabla skillnader mellan grupper i samhället . Det gäller hälsa, ekonomi , arbete, utbildning, tillgång till kultur och fritidsaktivitet, inflytande, delaktighet, självbestämmande och makt. Avstånden består och vissa fall ökar de .

Det är hög tid att höja ambitionsnivån på arbetet. Inom landstinget , för vår personal och våra verksamheter utåt för våra patienter, elever och besökare. I samverkan med andra för våra länsmedborgare och för en hållbar tillväxt i länet.

Det är i det sammanhanget som landstingets mångfaldsstrateger skall ses. En nödvändig och viktig men inte alena saliggörande satsning.

MonaLisa Norrman (V), Anna Hildebrand (MP), Harriet Jorderud (S), Robert Uitto (S), Landstingsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons