Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det glömda valet angår dig

Den 20 september äger det som brukar kallas det glömda valet rum. Det är kyrkovalet det handlar om. Viktiga val till bland annat landets alla kyrkoråd och kyrkofullmäktige. Tillsammans ska man, ska vi, skapa framtidens kyrka. Den som inte tror att frågan om vem som styr och ställer i församlingarna är politik, tror fel.

Annons

Allt är politik. I stort som smått. Och det är på sitt sätt bra, för när det är politik är det lättare att utkräva insyn och kontroll. En kyrka där många förtroendevalda är med och bestämmer gagnar demokratin.

För oss i Centerpartiet är det självklart att arbeta för en folkkyrka, en folkets kyrka, som är öppen för alla. Med ett kristet budskap som

berör, präglad av delaktighet och gemenskap i livets alla skeenden.

Folkkyrkan bärs av en idé som är väl värd att bevaka och bevara. Och det gör Centerpartiet!

Det är viktigt att diskutera och ta ställning till hur demokratin på bästa sätt kan bevaras - och utvecklas - inom Svenska kyrkan. Allt för att bevara folkkyrkan. Församlingen är Svenska kyrkans viktigaste byggsten och en viktig medaktör i samhället. Församlingen ska vara en levande och närvarande överallt och för alla.

För Centerpartiet är det viktigt att en folkets kyrka präglas av respekt för varje människas rättigheter. Jämställdheten på alla nivåer är grundläggande för ett gott arbetsklimat. Kvinnor och män ska kunna arbeta och delta i kyrkolivet sida vid sida. Kvinnor som är präster får inte motarbetas eller diskrimineras.

Andra viktiga frågor som kyrkan brottas med är förhållandet till homosexuella. I höst ska det avgöras om vigselrätten ska behållas och homosexuella par ska få gifta sig i kyrkan? Ja, säger Centerpartiet.

Kyrkovalet den 20 september behöver inte vara det glömda valet. Valet är ditt: Inte rösta eller rösta. Vara passiv eller aktiv. Framtidens folkkyrka skapas av dem som vill göra något bra – tillsammans.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons