Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den ljusnande framtid utan jobb

Annons

Snart är det dags igen, för studentfester och glädjetjut på Rådhusets trappa. Ungdomar som tar steget ut i vuxenlivet, fyllda av framtidsdrömmar och kanske lite champagne.

Nästa dag kommer många att stå i kö till Arbetsförmedlingen, och många kommer stå i den kön utan att få ett jobb. Arbetsförmedlingen spår att 35 procent av alla ungdomar kommer att vara arbetslösa under 2010. Inget man vill höra innan studenten, och verkligen inget man vill uppleva efter den. Medan vi ungdomar söker jobb har vi en statsminister som heter Reinfeldt, och i Sydsvenskan för några veckor sedan förklarade varför han tror så många ungdomar saknar jobb: "Det är en myt att det inte finns arbete att söka i svåra tider. Det finns alltid lediga platser. […] En viktig orsak till att ungdomar inte får jobb är att de inte söker jobb."

Vi är tydligen för lata, vi ungdomar. Jag ska hälsa det till min vän som var på arbetsförmedlingen i av länets kommuner för några veckor sedan. De sa: "Vi ska leta jobb åt er, men bara så ni vet är det över 1 000 personer inskrivna, och bara 17 lediga jobb."

Statsministern hävdar att det finns jobb - synd att Reinfeldt verkar vara den enda som vet var dessa jobb finns.Regeringen hävdar att man gör massor för att fler unga ska få jobb. Något jag trodde var ett april-skämt. Man har infört en jobbgaranti som innebär att unga ska först gå arbetslösa och göra ingenting i tre månader, sedan ska man få 3 000 kronor/månaden som plåster på såren för att man fortfarande inte har någon sysselsättning. Man kan också få praktik för samma summa pengar, något 2 procent av alla i jobbgarantin fick. 98 procent blev utan. Jag vet inte hur regeringen har tänkt att det här ska ge unga jobb, men tydligt är att det inte fungerar. Vi socialdemokrater tror att det är viktigt att man får hjälp direkt när man blir arbetslös - speciellt för unga. Därför tycker vi att man ska få hjälp dag 1, inte dag 90, att hitta en praktikplats eller utbildning.

Vi vill skapa fler platser på Komvux och högskola, för när det finns lite jobb ska man ha möjlighet att utbilda sig. Det räcker inte heller med att 2 procent av de unga utan jobb får praktikplatser - därför måste man utöka antalet platser på praktik. Man måste ha det politiska modet att satsa på utbildning, praktikplatser och hjälp direkt för att lösa arbetslösheten bland ungdomar, annars riskerar vi att förlora en generation.Reinfeldt skyller på finanskrisen. Men, det var inte finanskrisen som sänkte skatterna för de rikaste, samtidigt som en hel ungdomsgeneration går utan jobb.

Det var inte finanskrisen som skar ner på platser till Komvux och högskolan. Det var inte finanskrisen som bestämde sig för att jobb till ungdomar inte är så viktigt.

Det var den moderatledda regeringen

Linnea Swedenmark 19 år (S)
Riksdagskandidat för Socialdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons