Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debattsvar: "Med gemensamma evenemang kan idrottskultur och ”kulturkultur” uppnå något större"

Annons

Eivor Coméns kulturdebatt som publicerades i tisdags (12 mars, LT) väcker många relevanta frågor kring hur kulturevenemang bör finnas och utvecklas i regionen, inte minst för att bemöta ”kulturbitarnas” önskemål – och göra det lika angelägen som idrotten.

Idrottsrörelsen kan inom regionen upplevas som dominant i jämförelse med kultursektorn. Här har vi både stora idrottsevenemang men även många arenor och anläggningar, som får användas av nästan vem som helst och som lockar människor från både när och fjärran. Saken är att idrotten också är kultur och besökarna och utövarna kan på sätt och vis likställas med ”kulturbitare”.  Idrottens värdegrund och roll i samhället är inte alls annorlunda än vad som brukar kallas för kultursektorns – att vara inklusive, skapa glädje och gemenskap, och dessutom främja demokrati och delaktighet.

Om man inte kan vara delaktig vid kulturevenemang, på grund av till exempel långa transporter eller brist på scener, så har man ett problem. Idrottsrörelsen, trots sin storlek (med över hälften av regionens invånare som är medlem i en idrottsförening) och en gemensam strategi (www.strategi2025.se), stötte på samma problem med regelbundna intervaller – för vissa långa transporter till träningar och matcher, brist på anläggningstid, och ibland även på tillgänglighet för grupper med vissa socioekonomiska förutsättningar.

Men låt oss göra något gemensamt i så fall och till bådas fördel. Eivor lyfter bland annat fram invigningen på Skidskytte-VM som ett mäktigt exempel när den stora kören, musiken, och ljusspelet stod i fokus. Idrottsrörelsen i regionen, som vår organisation företräder, tycker att icke-idrottskultur ska också främjas i idrottsliga sammanhang – precis som invigningen av skidskytte-VM.  Men det får inte stanna vid stora evenemang som VM, utan på alla nivåer – medelstora och små idrottsevenemang där familjer och individer dyker upp och kanske har andra intressen än att just se på tävlingen eller matchen. Om vi planerar olika typer av evenemang gemensamt, så att den ena per automatik sträcker ut en hand till den andra, så kan idrottskultur och ”kulturkultur” uppnå något mycket större än vad vi kan göra på egen hand.

Det är precis därför Riksidrottsförbundet på nationell nivå har inlett diskussioner med stora kulturaktörer för att se hur vi oftare kan skapa evenemang tillsammans, och med större tillgänglighet. Kultursektorn i Jämtland har varit inblandad i dessa diskussioner, och redan i juni kommer vi att kalla bland annat kulturrepresentanter till ett möte om just möjligheter till gemensam planering. Om vi kan ordna musikkonserter, teaterföreställningar, samiska konstarter eller skapande workshops för barn och ungdomar i samband med skidtävlingar eller fotbollsmatcher – och vice versa - så har vi alla vunnit mycket. Våra gemensamma värdegrunder skulle förstärka varandra och göra vårt samhälle rik på kultur.

Matt X. Richardson, distriktsidrottschef J-H

Jan Bergström, ordförande J-H Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna J-H

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons