Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Satsa på folkhögskolorna

Annons

Folkhögskolorna är mycket viktiga för människors utveckling och finns där som ett fantastiskt stöd för de som behöver klara grund- eller gymnasiekompetens när man missat detta av olika anledningar i livet.

Länets folkhögskolor behöver en upprustning.

De särskilda förutsättningarna, friheten, folkhögskolepedagogiken och särarten är det som lyfter många unga vuxna - men det ger också möjlighet till att lära nytt inom enormt många områden för andra vuxna och skolorna är därför starka medspelare i det regionala utvecklingsarbetet, när de hjälper unga vuxna in i studier eller arbete.

Folkhögskolornas uppdrag att dessutom bära demokrati och kulturfrågor kan vara direkt avgörande för vilket samhälle vi får i tider av nationalistiska strömningar och tuff ekonomi i stora delar av landet.

 Mötet mellan olika människor, samtalet och utbildningen på folkhögskolor utvecklar bildade och medvetna individer som förhoppningsvis tar upp kampen för ett fortsatt öppet och solidariskt samhälle.

 Miljöerna på skolorna är ofta fantastiska och inspirerande - så även på våra två offentligt ägda folkhögskolor i länet, Birka och Bäckedal.

 Dock har fastigheterna brister som över tid försämrats och nu är i behov av åtgärder och investeringar. Det handlar tex om digital infrastruktur som behöver förbättras, renoveringar av undervisningslokaler och upprustningar av bostäder för de som bor på internat på skolorna.

 Vi vill att så många som möjligt kan ta del av Folkbildningen på skolorna, men är samtidigt medvetna om att även kvalitén på lokalerna kan vara avgörande för att man förhoppningsvis väljer att komma till just våra skolor.

 Den ansvariga nämnden i Region Jämtland Härjedalen, Regionala Utvecklingsnämnden arbetade intensivt tillsammans med personal under 2018 för att både klara målen, men även bidraga till god ekonomi i regionen. Resultatet blev ett överskott på mer än 4 miljoner kronor från bland annat folkhögskolorna, som vi Socialdemokraterna i nämnden nu föreslår att Regionstyrelsen omdisponerar stora delar av till just nödvändiga investeringar och upprustningar av Folkhögskolorna Birka och Bäckedal.

 

För Socialdemokraterna i Regionala Utvecklingsnämnden,

Region Jämtland Härjedalen:

 Robert Uitto (S)

Regionråd och 2:e vice ordförande i Regionala Utvecklingsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons