Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Lär ut programmering tidigt

Annons

Bristen på programmerare är stor. Enligt branschorganisationen IT&Telekomföretagen kommer det att behövas ytterligare 70 000 personer med IT-kompetens i Sverige inom bara några år, en konsekvens av den framrusande digitaliseringen. Särskilt skriande är behovet av programmerare.

Bristen på programmerare är stor , skriver  debattörerna och föreslår att barn tidigt  stiftar bekantskap med datorer på fler sätt än att bara titta på film. (Bild från förskolan Trumman där barnen lär sig grunderna i programmering på ett lekfullt vis).

Det här är en gemensam utmaning för alla företag, organisationer och myndigheter i Sverige och alla behöver dra sitt strå till stacken för att på sikt säkra tillgången på kompetens och därigenom säkra Sveriges position som en ledande digital nation. Självklart gäller det även här i länet. Jämtland.

Vi är övertygade om att det är viktigt att öka intresset för digitalt skapande redan i tidiga åldrar. Visma samarbetar därför med Hello World!, en ideell förening som vill få barn och unga att upptäcka teknik och kodning. Målet är att 10 000 barn mellan 8 och 18 år ska delta i något av de events som Hello World! arrangerar innan år 2020. Sedan starten av samarbetet förra våren har vi varit värd för en rad välbesökta meetups på våra kontor i Stockholm, Växjö och Göteborg. Men vi ser att behovet är stort i hela landet och här behöver vi hjälp.

Hello World! arbetar också aktivt med att göra programmering mer jämställt med hjälp av kvinnliga förebilder och subventionerade läger. Det var avgörande för oss när vi gick in som partner i föreningen. Varför? Bristen på kvinnor bland programmerare är en ödesfråga eftersom den spär på kompetensbrist och riskerar att hämma Sveriges utveckling och tillväxt. Alla branscher mår bra av en jämn könsfördelning.

En programmerare är i de allra flesta fall idag en man. I praktiken innebär det att vi som vill och behöver rekrytera bara har halva arbetsmarknaden till vårt förfogande. Det är en gigantisk utmaning som bara kommer att bli större i takt med att allt fler efterfrågar it-kompetens.

Men att både kvinnor och män kan koda är inte bara önskvärt ur ett företagsekonomiskt perspektiv. På framtidens arbetsmarknad kommer det att vara ännu viktigare än idag att ha it-kompetens för att kunna få ett jobb. Det gäller därför att tjejerna inte halkar efter killarna.

För att kunna möta den stora efterfrågan på programmerare och för att Sverige ska bli framgångsrikt inom digitalisering måste fler vilja jobba med it i framtiden. Det gäller inte bara storstäderna, utan hela landet.

Tillsammans med Hello World! vill vi skapa intresse och nyfikenhet bland barn och unga för digitalt skapande. Förhoppningen är att det leder fler in på landets it-utbildningar och så småningom en karriär inom något av alla mjukvaruföretag i Sverige.  

Vi har bara påbörjat arbetet med att ta Hello World!-konceptet ut till fler ställen i landet och vi ser nu fram emot att ännu fler företag vill vara med på den här resan. Vi behöver samarbetspartners i Jämtland och vi vill få med företag från fler branscher. Digitaliseringen är inte bara en fråga för it-branschen, utan en samhällsfråga.

Bristen på programmerare är en utmaning som förenar oss alla och som bäst kan mötas genom att vi delar på ansvaret för att få fler att vilja bli kodare.

Sofia Gerstenfeld, vd för Visma Enterprise och styrelsemedlem i Hello World!Richard Börjesson, vd för Visma ConsultingMarie Ceder, vd för Visma CommerceDaniel de Sousa, vd för Visma SpcsHenrik Salwén, vd för Visma AdvantageCarola Lissel, vd för Visma SoftwareEivind Gundersen, tf vd för Visma CollectorsFabian Mogren, vd för Visma Esscom

Fotnot: Visma gör verksamheter mer effektiva, genom att leverera programvara, inköpslösningar, inkassotjänster, butiksdatalösningar samt IT-relaterad utveckling och konsultverksamhet. Visma förenklar och automatiserar verksamhetsprocesser inom både privat och offentlig sektor. 760 000 nordeuropeiska kunder använder Vismas produkter och tjänster, och ytterligare 300 000 använder Visma som hostingpartner. Koncernen har 8 500 anställda och omsatte 9 300 miljoner norska kronor 2017.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons