Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: JVK: Badhuset ska byggas i Krokoms tätort

Annons

Redan i mars skrev Jämtlands Väl Krokom (JVK) om badhuset i Krokoms tätort. Det finns och bör fortsätta att finnas badhus på flera orter i kommunen, även i Krokom. 

Vi föreslog i mars att badhuset i Krokom skulle avvecklas och att ett nytt skulle byggas i närområdet, gärna med ett nytänk där exempelvis möjligheterna för företagen att vara mer delaktiga. Samtliga partier tycktes ändå vara överens i frågan om badhus i Krokom. 

Nu har diskussionen plötsligt tagit en riktning mot gemensamt bygge med grannkommunen efter att kommunalrådet i Krokom Malin Bergman (C), och kommunalrådet i Östersund, Bosse Svensson (C), säger till media att de kan tänka sig att diskutera ett badhus/äventyrsbad tillsammans. Krokoms oppositionsråd Niclas Rhodin (S) är mer återhållsam och tycker att det ska byggas ett enklare badhus (inget äventyrsbad) i Krokom och ingen annanstans.  

JVK är mycket tveksam att ett gemensamt badhus (Östersund/Krokom) gynnar elevernas simundervisning. Fram till i dag har badhuset varit frekvent nyttjat dagtid av skolans verksamheter. Barn och elever från Aspås, Dvärsätt, Krokom, Rödön och Ås har hittills haft relativt svårt att få tillräckligt med tider i badhuset för den regelrätta simundervisningen och vattenvanan. Kvällstid nyttjar föreningslivet lokalerna. Om inte en bassäng riktigt räcker till i dag, hur ska det då fungera i framtiden? Och hur tänker sig kommunalrådet Malin Bergman att det skulle bli tillgängligare med en ny placering närmare Östersund? 

JVK kritiserar inte fritt tänkande och uttalanden, utan vi vill veta mer om hur resonemanget går när det gäller att tillgodose simundervisning för de åtta berörda skolorna, synen på mer resande (tillika mer tid från skolan), vattenvana för de små och dessutom den uttalade målsättningen med att öka kommuninvånarantalet. 

JVK har varit tydlig i frågan. Vi vill ha badhuset i Krokoms tätort (plats ej bestämd då det planeras nya förskolor, möjligheten samverkan med exempelvis campingen, osv). Vi tycker ändå att frågan nu är så pass stor så att det är ett måste med en medborgardialog. Krokoms politiker behöver bli bättre på att låta medborgarna tycka till. Låt elever, personal, föreningslivet och intresserade medborgare få vara med och påverka framtidens badhus. Öppna upp för en medborgardialog genast så det inte blir en tråkig långbänk som hallen i Änge, tex. Vi politiker ska inte sitta själva i de politiska rummen och måla ut riktningen i denna stora fråga, utan vi ska låta medborgarna och de närmast berörda säga sitt först.  

JVK lägger nu förslaget till kommunstyrelsen/kommunfullmäktige att bjuda in till medborgardialog kring badhuset i Krokom. Vi tycker också att det är väldigt viktigt att berörda verksamheter är behjälpliga med att samla in synpunkter från elever och personal, som borde vara den målgrupp som nyttjar och behöver badhuset mest.  

Krokoms politiker har nu möjligheten att utveckla Krokom och genom ett nytt badhus ge kvalitet till barnen och samtidigt sätta Krokom på kartan med nytänk; då behöver vi tillvarata dessa och inte än en gång missa möjligheterna på hemmaplan.  

Eva-Lena Blom (JVK) , ledamot i kommunstyrelse och kommunfullmäktige Krokom

Niclas Höglund (JVK) , ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons