Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Dags att avsluta Långforsärendet

Annons

Nu när FN:s klimatrapport offentliggjorts och valet är avklarat borde det vara dags för våra politiker, oavsett partitillhörighet, att ta sitt ansvar och se till att Jämtkrafts renovering av Långforsens  kraftverk igångsätts. Därmed skulle såväl domstolars utslag respekteras som Energiöverenskommelsens intentioner uppfyllas.

Jan Strand tycker det börjar vara dags att särtta stopp för diskussionerna kring Långforsen. Han menar att politiker oavsett partitillhörighet  ska ta sitt ansvar och se till att Jämtkrafts renoveringsplaner sätts igång.

För osäkra politiker och andra intresserade rekommenderas en mycket intressant artikel i DN den 3 september ”Vi behöver en bred politisk samling för en hållbar framtid.”

Artikelförfattarna är synnerligen kompetenta och trovärdiga personer och artikeln finns även att läsa på Jämtkrafts hemsida. Artikelns budskap skall jämföras med och ställas mot ”utrivningsförespråkarnas” argument. Där Älvräddarnas Christer Borg ständigt upprepar de sedvanliga tiraderna om bla kraftindustrins och i synnerhet Jämtkrafts obefintliga miljöengagemang och brist på moral.

Vidare hävdas att en renovering av kraftverket är ett lika stort miljöbrott som ett intrång i  och kalavverkning av Muddus nationalpark, en del av vårt världsarv. Endast en mästare i överdrifter och desinformation kan hävda dylikt. Utrivningsivrarnas ständigt upprepade ”det ger för lite” som ett av argumenten mot renovering är ej längre hållbart.

Det renoveras och byggs nu kraftverk på många håll med lägre årsproduktion än Långforsens. Här torde gälla ”många bäckar små ger en stor å.”  Med all respekt för Föreningen Långforsens intentioner, men påståendet att en renovering av kraftverket utgör ett hinder för modern landsbygdsutveckling är väl ändå en grov överdrift.

Varför inte i stället samverka med Jämtkraft och göra ”det bästa” av renoveringen? Det talas om ”mycket snack och lite verkstad” och så har det verkligen varit från politikens håll beträffande Långforsen. Nu är tillfället att gå från ord till handling! Låt ej enskilda politikers särintresse (oavsett partifärg), älvräddare och sportfiskeorganisationer överrida domstolsutslag och energiöverenskommelse.

Lyft i stället  blicken och  inse vad som miljömässigt är bäst och fatta sedan prestigelöst nödvändiga beslut för en miljövänlig fossilfri elproduktion.

Det som är bra för Jämtkraft är bra för Jämtland. 

Jan Strand    

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons