Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Bygg ett tillgängligt badhus i Krokom för Krokom

Annons

Krokom behöver bygga ett nytt badhus. Det har politiken i Krokom varit eniga om i valrörelsen.  Liksom att vi i Jämtland/Härjedalen behöver samverka betydligt mer för en positiv utveckling av vår region.

Men Malin Bergmans (C) impulsiva förslag att Krokoms nya badhus ska byggas tillsammans med Östersund löser inget. Det är en negativ centralisering mot kommunens sydligaste del - kanske byggs badhuset inte ens i Krokoms kommun!  Vänsterpartiet säger nej till förslaget då det inte värnar vår kommuns utveckling. Logistiken att bussa ca 700 elever till badhuset i Östersund är ingen hållbar lösning och vi har redan idag höga kostnader för skolskjuts. Vi vill hellre lägga pengarna på badhus. Krokoms kommun har sökt och fått ca 700 tusen i statsbidrag till avgiftsfri simskola för elever i förskoleklass. Kommunen riskerar nu att man måste skicka tillbaka en del av de beviljade statsbidragen då vi inte kan erbjuda dessa elever simundervisning.

 Vi behöver bli en mer attraktiv kommun som människor vill flytta till och vill bo kvar i. Bad tillhör de mest uppskattade fritidsaktiviteterna bland alla åldrar. I fritidsvaneundersökningar brukar bad ligga i topp, särskilt bland kvinnor. Badhus kan erbjuda motion, undervisning, interaktivitet, simning, avkoppling och ren njutning. Att bada i badhus är en av de fritidsaktiviteter som lockar flest människor ur alla ålderskategorier. Badhusen fyller en viktig samhällsfunktion där flera samhällsgrupper möts.

Vänsterpartiet vill att badhuset ska byggas och drivas i kommunal regi för då har kommunen full kontroll över hur det ska utformas och vilka behov som ska uppfyllas för kommuninvånarna, turister och besökare från grannkommunerna. Genom att själv äga och driva badhuset får kommunen också kontroll över prissättning, öppettider, tillgänglighet, aktiviteter, underhåll med mera. Ett badhus tillhör en av kommunens kärnverksamheter och ska finnas kvar under kommunens kontroll.

Att styrande blågröna (C, M, Kd, Mp) fortfarande tre månader efter att badet är stängt inte har någon plan på hur barnens behov av simundervisning ska tillgodoses är inte godtagbart. Vi i Vänsterpartiet i Krokom anser att det nya badhuset ska byggas i Krokoms tätort för att vara tillgängligt för fler av invånarna i Krokoms kommun.

Marie Svensson gruppledare för Vänsterpartiets kommunfullmäktige grupp Krokom

Nehro Mostafee ledamot kommunfullmäktige

Mona Puttick ledamot kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons