Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför ska vi vårdas i Sverige

Annons

Svar till Kerstin Weimer, LT 12 februari. För oss socialdemokrater i landstinget är det självklart att alla i hela länet ska ha tillgång till en bra hälso- och sjukvård. Vårt län är stort till ytan och avståndet till vårt enda sjukhus är långt för många. Visst vore det bra om vi slapp åka långt för att få vår vård, det tycker vi alla.

För oss som bara ibland behöver besöka sjukhuset är problemet ändå inte så stort. Det är när vi måste åka ofta det blir påfrestande. Därför föreslår vi socialdemokrater tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet att om sjukvården i Norge kan ta emot och ge vård åt patienter med upprepat behov av vård, så ska vårdavtal snabbt upprättas för enskilda patienter från Funäsdalsområdet.

Vi säger nej till ett generellt vårdavtal med Norge för patienter från Funäsdalsområdet eftersom varken fördelarna eller alternativet motiverar kostnaden.

Det är förhållandevis lite av specialiserad sjukvård som görs i Röros, alternativet skulle bli Tynset eller Trondheim. 14 respektive 22 mil från Funäsdalen.

Kostnaderna, som uppgår till mellan 4,5 och upp till 20 miljoner, och inte kan hämtas igen genom att stänga avdelningar eller minska personal på Östersunds sjukhus eftersom patienterna från Funäsdalsområdet är spridda på alla avdelningar. (Kerstin Weimer och övriga i borgerliga gruppen i landstinget har inte redovisat var pengarna ska tas)

Vi socialdemokrater är inte beredda att dra ner på vården för övriga länsbor för att de som bor i Funäsdalsområdet ska få välja vård i Norge. För oss är det viktigt att valfrihet för några inte medför försämringar för andra.

Ann-Marie Johansson, s

Socialdemokraterna i Landstinget, ordförande i Vård- och Rehabiliteringsberedningen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons