Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför ska vi behålla kronan

Sedan euron infördes har dess kurs gentemot kronan pendlat mellan åtta och tio kronor. Nu har kronan fallit, och det har föranlett en del politiker, främst folkpartister och moderater, att börja orda om att vi måste införa euron även i Sverige.

Annons
Låt mig först erinra om att vi hade en folkomröstning 2003, där en stor majoritet av svenska folket avvisade euron och EMU. Det är trist, men typiskt, att vårt lands EU-entusiaster inte respekterar detta. De har tydligen ersatt demokratin med "EUkrati", ett statsskick där man accepterar endast de omröstningsresultat som konfirmerar etablissemangets åsikter.
Men visar då inte kronans försvagning gentemot euron att vi måste byta valuta? Förlorar vi inte genom att i denna globala och skakiga värld hålla fast vid kronan?
Inte alls. Sedan euron infördes har ekonomin på alla plan utvecklats bättre i Sverige jämfört med euroområdet.Produktion och reallöner har stigit mer, arbetslöshet och inflation har varit lägre och statsskuld och budgetsaldo har förbättrats relativt euroländerna. Det finns absolut ingenting i den realekonomiska utvecklingen som ger stöd för åsikten att Sverige skulle haft en bättre ekonomisk utveckling om vi röstat in oss i EMU 2003.
Själva vitsen med en rörlig valuta är att den skall stärkas i goda tider och försvagas i dåliga. Därigenom anpassas vårt kostnadsläge gentemot övriga världen.  Kronkursen tar huvuddelen av de stötar som världsmarknadens svängningar ger upphov till. Funnes inte denna rörlighet skulle stötarna gå direkt till arbetsmarknaden och vår arbetslöshet vara mångdubbelt högre.
En svagare krona gör vår import dyrare, det är sant. Men samtidigt gör det vår export billigare. Om kronan nu stått stilla vid nio kronor per euro skulle all vår export varit cirka 10 procent dyrare. Och med denna dyrare export skulle antalet varsel i oktober och september varit kanske det tiodubbla mot vad som nu blev fallet.
Växelkursen är inget självändamål, som våra euro-anhängare tycks tro. Om vi vill, kan vi snabbt stärka kronan, till exempel genom att höja våra styrräntor. Detta skulle ge ett kapitalinflöde som skulle öka kronans värde. Men nackdelen med detta är naturligtvis att det skulle strypa efterfrågan och minska sysselsättningen.
Om man vill ha en god ekonomisk utveckling är det avgörande inte att till varje pris hålla en viss växelkurs, utan att hålla nere arbetslösheten. Endast en hög sysselsättning säkrar en hållbar tillväxt och ett varaktigt högt välstånd.
De gångna tio åren visar övertygande att vår rörliga växelkurs varit överlägsen den fix-kurs-ekonomi som euron bygger på.  Sett över de tio åren har Sverige blivit avsevärt rikare tack vare vårt beslut att behålla kronan. Det är naturligtvis svårt att smälta för det etablissemang som till varje pris, och utan hänsyn till folkviljan, vill anpassa oss till EU.  Icke desto mindre är det sant.
Sören Wibe
Junilistan
J Kronkursen tar huvuddelen av de stötar som världsmarknadens svängningar ger upphov till.
Sören Wibe

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons