Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerpartiet borde prata med sina egna

Annons

Centerpartiet inbjuder till träff om lobbyarbete för att få ett kommunalt veto till uranprospektering. Och visserligen är jag ny och därmed mest oerfaren vad gäller riksdagsarbetet av alla länets riksdagsledamöter. Men nog är det märkligt att ett av de partier som i dag innehar regeringsmakten ska samla oppositionen för att ”lobba” för ett riksdagsbeslut?

Detta är inte första gången jag möter Centerpartiets hållning kring lobbyarbete. Alla minns vi det oseriösa påhoppet på vår länshövding. Senast var vid den paneldiskusson om Frösö behandlingshem, där Per Åsling (C) understryker att det handlar om att ”lobba” mot myndigheten. Märkligt eftersom det är regeringen som kan ställa krav att myndigheten ska ta regionalpolitiskt ansvar. Därför ska självklart ansvar utkrävas av och krav ställas på regeringen, inte av de myndigheter som fullföljer regeringspolitiken.

När det gäller uranbrytning så bör rimligtvis Centerpartiet, om man nu inte tycker om uranbrytning eller kärnkraft, rikta kraften mot regeringen och de i övrigt splittrade borgerliga regeringsunderlaget. När ni nu har egen majoritet ta ansvar då! För det är väl ändå inte så att ni försöker vinna populäritetspoäng här i länet men inte gör något i riksdagen?

Vi socialdemokrater har skrivit en motion om uranbrytning och vi vill se en översyn av minerallagen. Vi har också kraft att regeringen mer tydligt, precis som den socialdemokratiska regeringen, tar avstånd från uranbrytning. Först då kommer intresset för uranprospektering att avta.

Jag tycker därför att Centerpartiet genom sin riksdagsledamot ska driva frågan i riksdagen, genom att göra som vi socialdemokrater och skriva motioner, interpellationer och frågor. Eller vem menar Centerpartiet att vi ska lobba mot?

Stefan Wikén (S)

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons