Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerns kovändning – en dolkstöt

Uranbrytning i Jämtlands län är en logisk följd av uppgörelsen om kärnkraften inom regeringsalliansen.

Annons

Det klargjorde statsminister Fredrik Reinfeldt (M) under ett besök vid Umeå universitet i måndags. För Centerns företrädare i länet handlar det nu om att krypa till korset och inse misstaget och sluta skylla på andra.

Enligt Reinfeldt är uranbrytning i Sveriges inland en logisk följd av den historiska kärnkraftsuppgörelsen mellan partierna i regeringsalliansen som träffades i februari i år.

Ledande centerpartister i länet, bland andra Eva Hellstrand, Karin Stierna och Maria Söderberg har i flera artiklar försvarat uppgörelsen inom den borgerliga alliansen och samtidigt förklarat att de kommer att fortsätta kämpa för att stoppa alla planer på uranbrytning i Sverige.

Vad menar ni? Det är ju inte moderaterna som ändrat åsikt beträffande kärnkraften. Det är Centerpartiet och dess ledare Maud Olofsson som står för kovändningen.

Anna Stjernström, Centerpartistisk ledarskribent, kallar Reinfeldts uttalande om uranbrytning för en dolkstöt i ryggen på regeringskollegan Maud Olofsson. Den dolkstöten delade Centerpartiets ledare, Maud Olofsson, ut i februari, när hon la sig platt för kärnkraftslobbyismen.

Stöten satte Maud in på en folkrörelse som kämpat och fortfarande, om än vingklippta och blödande, kämpar mot kärnkraft och betraktat centern som en garant för att kärnkraft aldrig skulle bli en kompromissfråga.

Jag varnade på LT:s debattsida i februari för att anhängarna av kärnkraft inte kommer att nöja sig med detta avsteg från Centerpartiets tidigare hårda hållning gentemot kärnkraft.

Nästa fas på vägen mot kärnkraftssamhället, som inleddes med Maud Olofssons svek, är att agera för uranbrytning i Sverige.

Centerns riksdagsledamot från Jämtland, Per Åsling, har vid flera tillfällen deklarerat att Centern i Jämtlands län står fast vid att kärnkraften ska avvecklas.

Per Åsling har med samma naivitet bedyrat att det kommunala vetot mot uranbrytning inte påverkas av Centerns kovändning i kärnkraftsfrågan.

I och med uppgörelsen inom regeringsalliansen i februari i år anslöt sig Centern till lobbyisternas doktrin att svensk industri står och faller med kärnkraft, men den smutsiga och miljöförstörande hanteringen som uranbrytning innebär får andra länder stå för.

Det är inget annat än dubbelmoral.

Centern har därmed öppnat vägen för marschen in i kärnkraftens förlovade paradis och det kan inte Per Åsling eller någon annan av länets centerpartister göra något åt. Ni talar för döva öron. Ni talar om ett veto som saknar värde.

Centerns partiledning med Maud Olofsson i spetsen har vänt er ryggen. Uppgörelsen inom regeringsalliansen var bara det första steget. Ett steg där kärnkraftslobbyn tog hem segern. Nästa steg är uranbrytning i Sveriges inland, med andra ord i Jämtland.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons