Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centern tar kyrkopolitiken på allvar

/
  • ”Genom att tillhöra församlingen på hemorten bidrar vi tillsammans till den rikstäckande folkkyrkan”, skriver Rolf G. Swedbergh (C). Foto: Sven Egon Johansson

Den 20 september är det kyrkoval. Fler än fem och en halv miljoner människor får rösta.

Annons

Vid föregående val deltog närmare 1 300 nomineringsgrupper och drygt 16 000 personer valdes till minst ett uppdrag. Rösträttsåldern är dessutom unika 16 år. Som medlem i Svenska kyrkan är Du delaktig både i ett nära och i ett globalt sammanhang.

Centerpartiet verkar i samhället utifrån sina grundläggande idéer om människors lika värde, jämställdhet och solidaritet med svaga och utsatta. Dessa idéer, med grund i evangeliet bär också vårt arbete i och för Svenska kyrkan.

Omsorgen om skapelsen, naturen och människans livsmiljö hör också till grundidéerna i både kyrkan och centerrörelsen. Vi ser församlingen som en viktig medaktör i lokalsamhället. Genom att tillhöra församlingen på hemorten bidrar vi tillsammans till den rikstäckande folkkyrkan. Vår tids olika utmaningar kan församlingen möta genom nyskapande och framgångsrik samverkan. Sammanläggningar av församlingar ska endast ske på församlingarnas initiativ.

Enligt Centerpartiets grundtankar ska folkkyrkan byggas med evangeliet som grund, solidaritet inom och utom kyrkan, alla människors lika värde. Kvinnligt och manligt i kyrkans ämbete, miljötänkande och hållbar utveckling, omsorgen om skapelsen och samverkan mellan demokrati och ämbete.

I samband med årets val kan de avlämnade personrösterna komma att få ännu större betydelse än vid föregående val. Det är nu möjligt att avge hela tre personröster istället för en. Dessutom kommer personrösterna vid val till kyrkomötet att få genomslag när en kandidat har fått särskilda personröster till ett antal motsvarande minst fem procent av nomineringsgruppens röstetal i valkretsen. Denna gräns har tidigare legat på minst åtta procent.

Använd din röst för att ge förtroende till människor, vars värderingar och visioner Du delar, att forma framtidens kyrka under de kommande fyra åren.

Rolf G. Swedbergh (C)

Kyrkopolitiker på Frösön, kandidat i årets kyrkoval

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons