Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centern saknar en tydlig politik

/
  • Den velighet som i dag präglar det politiska fältet och avsaknaden av ideologiska diskussioner undergräver helt enkelt demokratin. Ett exempel är hur Maud Olofsson behandlat kärnkraftfrågan, menar dagens debattör.

Valet till EU-parlamentet är över och centerns kandidat i Jämtlands län, Håkan Larsson, surar över att han inte fick plats i det fina parlamentet och tur är väl det.

Annons

EU-parlamentet behöver politiker som företräder tydlighet, klara regler och identitet.

Jag har all respekt för min forne kollega Håkan Larsson. Håkan är en övertygad person som står för sina åsikter och har ett hjärta som brinner för glesbygden, för den ”lilla” människan och för Sverige, men han talar om något som hans parti, Centerpartiet, har övergivit för flera år sedan.

EU-parlamentet är i dag en smältdegel av en mängd olika politiska och nationella uppfattningar. Till detta kommer religiöst och kulturellt präglade inriktningar. Från parlamentet kommer direktiv och förordningar om allt tänkbart som påverkar vardagen för invånarna i Europa och som skickas ut i en strid ström till medlemsländerna.

Jag har själv suttit på plats under parlamentets sessioner i Strassbourg. Jag har talat med mängder av politiker från olika länder i Europa och EU och den slutsats som blir självklar för mig är att enkelhet, tydlighet och en framtidsvision i det politiska språket är det som Europas befolkning tar till sig.

Den velighet som blir så tydlig när det kommer till avgörande beslut om handel, polisiärt samarbete, militärt samarbete, villkoren på arbetsmarknaden och frågor som rör klimatet med mera riskerar att sprida ett löjets skimmer över de förslag som trots allt kommer till beslut efter alla kompromisser mellan de olika politiska grupperingarna i EU-parlamentet.

Här behövs politiker och politiska partier som står för värderingar, mänskliga rättigheter och vägval mot framtiden. Med andra ord: grundläggande åsikter som folk förstår och som folk vet att deras företrädare är beredda att driva.

Jag delade inte alla politiska åsikter som centerns förre partiledare Torbjörn Fälldin företrädde, men det går aldrig att ta ifrån herr Fälldin att han stod för sin åsikt. Torbjörn Fälldins klassiska uttalande ”Ingen statsrådspost är så viktig att jag dagtingar med mitt samvete” kommer att gå till historien som en politisk doktrin.

Det svenska centerpartiet har under Maud Olofssons ledning visat ett annat ansikte, ett Janusansikte. Villrådighet vad gäller den politiska riktningen. Villrådighet vad gäller var partiet befinner sig på den politiska höger-vänsterskalan.

Den velighet och villrådighet som i dag präglar Centerpartiet i avgörande frågor som energi, villkor på arbetsmarknaden och klimatfrågor lockar inte väljare och det undergräver partiets trovärdighet och därmed dess företrädare.

Centerns kovändning i frågan om kärnkraft är ett exempel på hur partiets ledning lyssnat på lobbyisterna och inte på medlemmarna. Maud Olofssons agressiva hållning gentemot löntagarna med krav på försämring av lagen om anställningstrygghet, LAS, med mera, är andra exempel på ett politiskt parti som gått från att värna löntagare, småföretagare och folk i glesbygd till att företräda den extrema högern där den enda parollen är ”den starke överlever”.

Vad som behövs i EU-parlamentet är tydlighet. Vad partierna och deras företrädare vill åstadkomma ska deklareras. Vilken väg leder Europa in i framtiden? Varje ledamot i EU-parlamentet måste höras och synas, även mellan valen.

För att folk i Europa ska gå till valurnorna och engagera sig krävs tydlighet, klara besked i sakfrågorna och visioner. Den velighet som i dag präglar det politiska fältet och avsaknaden av ideologiska diskusssioner undergräver helt enkelt demokratin. Svenska politiska partier har här en självklar uppgift: att stärka och värna demokratin!

För Centerpartiet gäller det mer än så. Det går inte att ha företrädare, ex, Håkan Larsson, som talar om ett vägval, medan partiet kör åt ett helt annat håll.

Maud kör centerns buss genom en rondell och gör ett vägval, men gör väljarna samma val Jag undrar? Du blir ensam kvar på hållplatsen Håkan, om du inte vaknar upp.

Lennart Svensson

Journalist och samhällsanalytiker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons