Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bönder beroende av kommunala inköp

Annons

Under Näringslivsveckan i början av november genomfördes cirka 80 aktiviteter i länets kommuner. Målet och syftet var att sätta fokus på företagande och vad det betyder för länet. Visionen är att Jämtland ska bli det bästa företagarlänet i Sverige.

LRF: s bidrag till Näringslivsveckan var att i länets samtliga kommuner tillsammans med Milko och Svenskt Sigill bjuda ett antal högstadieelever på frukost med lokala och Sigillmärkta produkter. En mjölkbonde från trakten fanns med under frukosten och berättade om sitt arbete. Eleverna fick också besöka en bondgård i närheten.

Syftet var att öka kunskapen om den lokala maten och möjligheterna att arbeta och försörja sig på landsbygden. Aktiviteten var mycket uppskattad.

I Jämtland finns det många företag inom de gröna näringarna och dessa utgör en viktig del av länets näringsliv. 12 procent av länets sysselsättning kommer direkt eller indirekt från jord och skog. Allra störst betydelse har mjölkproduktionen.

Man brukar säga att varje mjölkbonde skapar sex nya arbetstillfällen. Dessutom är de garanter för ett vackert och öppet kulturlandskap. Men en förutsättning för den jämtländske mjölkbondens existens är naturligtvis att någon köper det han/hon producerar.

Hur offentlig upphandling hanteras har stor betydelse för våra lokala företags möjlighet att växa och utvecklas.

Lokal livsmedelsproduktion är ett av fundamenten för ett livskraftigt företagande i en levande landsbygd. Att en kommun köper tjänster och produkter från företagarna i den egna kommunen är ren hjälp till självhjälp. Företagande innebär tillväxt som i sin tur genererar arbetstillfällen och skatteintäkter.

Kommunerna är viktiga kunder för Jämtlands bönder. Flertalet mjölkbönder i Jämtland är delägare och leverantörer till Milko. Tre av länets kommuner, Strömsund, Bräcke och Ragunda har trots detta valt att köpa sin skolmjölk från en annan leverantör.

Det är med stor förvåning som vi konstaterar att dessa tre kommuner alltså avstår från att utnyttja ett starkt regionalpolitiskt redskap. Som vi ser det finns två möjliga tolkningar, antingen bedömer de aktuella kommunerna företagandet och därmed skatteunderlaget som fullt tillräckligt. Eller så har man inte förstått kopplingen mellan företagande och den egna kommunens framtid.

Vi från LRF vill gärna ha en konstruktiv dialog med kommunerna i länet angående våra medlemmars företagande och deras möjligheter att leverera produkter och tjänster till kommunerna i länet.

Regionstyrelsen för LRF Jämtland

gm tf. ordförande

Sven Erik Hammar

och Birgitta Selander

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons