Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besparingarna ska delas av alla

Fotfolket straffas alltid av nedskärningar medan chefer, direktörer och politiker klarar sig undan besparingar.

Annons

Landstingsdirektören Strandberg-Nöjd får en löneökning på tre procent för att följa löneutvecklingen när hon går tillbaka till sin ordinarie läkartjänst. Min lön sänktes med cirka 3 000 kr i månaden. 

Hon får högre lön och jag får sänkt. Rättvist?

Hur vore det om Strandberg-Nöjd skulle avstå lite av sin nuvarande lön för att bidra till besparingarna inom landstinget. 123 miljoner är mycket pengar. Jag förstår att man måste göra besparingar för att få budgeten att gå runt, men då ska väl alla hjälpa till?

Jag kan gå med på att man sänker min lön för att spara pengar, men vad jag inte går med på är när besparingarna börjar påverka arbetsmiljön, kollegor och patienter. När fel uppstår på grund av en dålig arbetsmiljö och utarbetad personal så är det inte chefer, direktörer och politiker som blir straffade utan det är personal och patienter som får ta konsekvenserna.

Nu får det banne mig vara nog! Någon måste stå upp för patienterna och personalen. För att spara pengar finns förslag som till exempel effektivare arbetsmetoder, vikarier blir inte återanställda, kortare överlappningstider mellan varje skift, sänkt arbetstid per skift, arbete varannan helg, arbeta fler dagar samt en längre schemaperiod.

Effektivare arbetsmetoder – vad skulle det vara? Springa snabbare mellan varje patient, spendera mindre tid vid medicinering och skötsel av patienten? Ärligt talat så förstår jag inte vad de talar om. Har de någonsin frågat mig, som är i frontlinjen om hur detta ska gå till?

När personal blir sjuk och behöver ersättas, vilka ska man kontakta när vikarierna flyttat dit jobben finns? Sänkt arbetstid i varje skift, hur ska man hinna lämna en korrekt rapport om vad som har hänt under det förra skiftet och hur ska skiften läggas upp så att det blir patientsäkert och en god arbetsmiljö?

När besparingar ska göras åker kvalitetssäkring i soptunnan. Fler skift per schemaperiod och arbete varannan helg. När ska personalen få vara ledig och vila mellan skiften, umgås med sina nära och kära och överhuvudtaget ha ett liv utanför arbetsplatsen? Arbetsrelaterande skador och sjukdomar kommer att öka. Det är patienterna och vårdpersonalen som drabbas av nedskärningen. Har det gjorts någon konsekvensanalys på hur dessa besparingar ska gå till så att de blir patient- och arbetsmiljösäkra? I senaste Vårdfacket kan man läsa att Skånes universitetssjukhus och Helsingborgs lasarett har provat att arbeta varannan helg för att spara pengar. Man konstaterade ökad stress hos personalen, sämre patientsäkerhet och personalflykt. Ta lärdom av detta innan det sker på vårt sjukhus. Det är dags för er länsbor att ställa de ansvariga mot vägen och fråga vad de håller på med. De lyssnar inte på oss vårdpersonal, vi som befinner sig i skyttegravarna och ska ta hand om er när ni blir sjuka! Jag har fått nog. När ska ni få nog?

Mikael Johansson, sjuksköterska, Lungkliniken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons