Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut om nya friskolor måste få fattas lokalt

Annons
Varmt välkommen till fantastiska och expansiva Jämtlands län, utbildningsminister Jan Björklund. I dag besöker du Östersund för att träffa elever och personal på den kommunala gymnasieskolan Jämtlands Gymnasium!
Tyvärr får inte vi lokala politiker träffa dig för att föra fram vad regeringen kan och bör göra för att ytterligare stärka upp länets förutsättningar för ökad tillväxt och utveckling i ett hållbart samhälle.
Först vill jag berätta vad vi är extra stolta över, sådant som du och andra kan lära av oss.
På Jämtlands Gymnasium Palmcrantz finns Estetiska programmet med profil "Vinterakrobatik". Dessa elever är studiemotiverade, driftiga och en del har redan egna företag igång. Några är helt inriktade på sina framtida universitetsstudier till jurist, polis etc.
Palmcrantz rymmer också vårt Individuella program (IV) där över 50 procent går över till ett nationellt program. Vår personal jobbar fantastiskt bra med att motivera ungdomarna till studier.
Wången rymmer riksrekryterande programmet Hästhållning inriktning travsport. Eleverna efterfrågas i hela Europa tack vare sina gedigna kunskaper om hästar och trav. En bransch som tidigare ofta anställde svart arbetskraft har nu blivit riktiga jobb, med arbetsgivaravgifter, pensioner och skatter tack vare hög kompetens hos utexaminerade elever.
Tyvärr har regeringen dragit ner statsbidraget med hälften, och det är en dyr utbildning, men som ger mycket tillbaka.
Det vi vill föra fram för att ytterligare förbättra förutsättningarna för ungdomarna att få en god utbildning med rätt kompetens för regionens arbetsmarknadsbehov är följande:
Gymnasieutredningen föreslår studieförberedande program samt praktiska program utan högskolebehörighet.
Vi förtroendevalda politiker i Jämtlands Gymnasieförbund är eniga över partierna om att våra ungdomar och vår arbetsmarknad behöver praktiska program som ger högskolebehörighet för flexibilitet och valfrihet i livet.
Samma enade förtroendevalda ser också att fristående skolor nu etableras i sådan nivå att det inte längre ger kostnadseffektiviseringar eller mångfald, snarare fördyringar och minskad valmöjlighet.
Låt lokala politiker avgöra om fristående skolor ska få etableras eller ej.
Gör en överenskommelse över blockgränserna om framtidens gymnasieskola så att det blir arbetsro för personalen och tid till att utveckla didaktik och pedagogik lokalt. Men också tid till att låta offentliga och fristående skolor anpassas till den stora elevminskning som råder.
I vårt län minskar antalet 16-åringar med 40 procent till 2016-2017. Därefter kommer en svag uppgång, i några kommuner.
Vår organisation ska anpassas till framtidens arbetsmarknadsbehov och elevernas önskemål.
Låt gymnasieskolan och vuxenutbildningen få bedrivas tillsammans.
Det är bra för gymnasieskolan att kunna få ett tillräckligt elevunderlag så att utbildningarna kan fortsätta att bedrivas lokalt.
Tack ministern för din tid. Återkom gärna med svar på synpunkterna.
Mona Modin Tjulin, s
Ordförande Jämtlands Gymnasieförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons