Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behåll apoteken i samhällets ägo

Annons

Riksdagens borgerliga majoritet har nu beslutat att privatisera hälften av landets apotek. Detta beslut applåderas av länets borgerliga politiker, som hänvisar till erfarenheterna från Norge.

Sverige har en väl fungerande apoteksmarknad. Vi har internationellt låga priser, eftersom läkemedelsföretagen tävlar om att få sälja till apoteket. Vi har god tillgång till apotek runt om i landet och kunnig personal.

Apoteken privatiseras trots att ingenting talar för att vi skulle få bättre service eller lägre priser. Det säger den statliga Apoteksutredningen och det säger erfarenheterna från Norge. Efter privatiseringen där kontrollerar tre utländska bolag över 90 procent av marknaden.

Nu ska också vinstmarginalen för apoteken öka. Ökade vinster innebär ökade kostnader för landstinget, eftersom medicin står för en stor del av sjukvårdens utgifter. Det blir mindre pengar över till annan sjukvård.

Med privatisering får vi vanliga kunder också betala mer för medicinen. Dessutom riskerar många apotek att försvinna. När vinstmaximering är det viktigaste, kommer det inte att vara intressant att driva apotek i glesbygden. Vilka bolag är beredda att driva apotek exempelvis i Gäddede eller Föllinge?

Medicinanvändning är inte utan problem. När framför allt äldre personer har många mediciner samtidigt, kan felaktig användning ge skador. Då är det viktigt att informationen om läkemedlen ges av personal som inte samtidigt har en press på sig – att för vinstens skull – sälja så mycket som möjligt.

I stället för privatisering behöver vi förbättra apotekets service med längre öppethållande och att fler butiker på landsbygden samarbetar med apoteket.

Det ska också vara möjligt att köpa medicin direkt i samband med läkarbesöket. Vanliga livsmedelsbutiker ska kunna sälja vissa receptfria varor som nässpray, migräntabletter och liknande varor, men med åldersgräns och andra regler som skyddar konsumenterna.

Får vi socialdemokrater väljarnas förtroende att efter nästa val leda landet, kommer vi att riva upp beslutet om privatisering av apoteken.

Den borgerliga regeringen slår sönder ett väl fungerande apotekssystem och låter miljarder kronor rinna iväg i ökade läkemedelskostnader. Svensk sjukvård har inte råd med det.

Berit Andnor, s

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons