Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakläxa för Uittos region

Annons

Kammarkollegiet föreslår Regeringen att inte bevilja nya regioner i Norrland! Det är välkommet och glädjande att Kammarkollegiet nu har kommit till samma insikt som vi moderater har haft i regionfrågan. En synpunkt moderaterna i hela Norrland intagit. Det vill säga att det i dag saknas ett underifrån-perspektiv i regionfrågan och att det ej finns någon folklig förankring till den här processen och att det definitivt saknas stöd för ett så kallat ”Stor-Norrland”.

Vi moderater har drivit tesen att detta är ingen fråga att arbeta med nu, dels för att det finns viktigare saker att hantera och att frågan ska underställas medborgarna i ett val. Dessutom måste det vara funktionella regioner som upplevs ”naturliga” av medborgarna.

Den stenhårda och dyra kampanj som framförallt S-märkta landstingspolitiker från Norrbotten och Västerbotten drivit har saknat stöd bland allmänheten och den av bla Robert Uitto (S) föreslagna Mitt-regionen med Jämtland, Ånge och Sundsvall insåg ju de flesta var dödsdömd. Tänk er att regiongränsen till Stor-Norrland skulle gå strax norr om Birsta och Sundsvalls flygplats skulle ligga i den andra regionen. Dessutom skulle Timrå och Härnösand tillhöra en annan region trots att många Timråbor jobbar i närbelägna Sundsvall. Lika märkligt upplägg som om Brunflo och Frösön skulle tillhöra en annan region än Östersund.

Nu kan politiker i Norrland och då framförallt landstingpolitikerna flytta sitt fokus från regiondiskussioner och gränsdragningsproblem till att i stället syssla med huvuduppgiften att skapa en bättre vård för medborgarna.

De senaste två åren har landstingspolitikerna i Norrland haft fokus på regionfrågan trots att de har stora utmaningar inom de egna landstingen.

Dessutom har miljonbelopp lagts på utredningar och lobby-arbete, till i dag ingen nytta.  I Jämtland har landstinget haft stora problem att minska köerna och därmed få bidrag från regeringens ”kö-miljard”. Statliga pengar som delas ut om landstinget minskar vårdköerna.

Nu kan landstingets politiker återgå till det de är valda. Att skapa förutsättningar för bästa möjliga vård för länets invånare.

Pär Jönsson (M)

Frösön

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons