Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åres misslyckade skolpolitik

Knappt ett år efter beslutet med den nya skolstrukturen kan vi medborgare konstatera att Åre kommun totalt har misslyckats med våra skolor.

Annons

Trots att många hundra föräldrar kontinuerligt på alla sätt (från att skriva skrivelser, engagerat sig i de etablerade partierna till att debatterat på alla tänkbara sätt) har ifrågasatt och velat få svar på hur besluten över huvud taget ska kunna leda till de besparingar som tjänstemän och politiker påstått så har inga förståeliga svar levererats. Däremot har vi mötts med arrogans, stängda dörrar och ovillighet att ta vara på medborgarnas engagemang. Men nu kan vi se hur våra frågor besvaras punkt för punkt i verksamheten och det är en skrämmande syn som möter oss:

En tredjedel av alla bussturer som barnen åker med till skolan, är överfulla och skapar livsfarlig miljö för barn som får sitta på gångarna och på golvet istället för bältade i ett säte.

Övervägande av samtliga bussturer körs 20–30 km för fort för att hinna fram i tid. Ändå hinner de inte fram i tid utan eleverna i Mörsil kommer 10–15 minuter för sent varje dag. Och då har vi inte fått vinterföre ännu.

Trots påpekande från lärare i över ett år om den olagliga miljön i Mörsils träslöjdslokal, har inget gjorts åt det vilket nu resulterat till att den är stängd av arbetsmiljöverket.

På grund av de trånga utrymmena i Mörsils skolas matsal har sjätte klass 20 minuter på sig för lunch. Det återstår inte mer än 5–7 min för själva mattintaget.

De planer man nu arbetar efter för att bygga ut i Mörsil för att ta emot resterande ca: 150 elever nästa år, är enligt lärare och föräldrar på tok för få kvadratmeter. Man talar nu om att samtliga klasser inte ens kommer få varsitt klassrum.

Planerna för flytten från Skansborg skola till Racklöfska blir också en katastrof då planerna som nu ligger inte heller räcker på långa vägar för att få fram ens grunden av lokaler som måste till.

Kommunen säger nej till en friskola i Järpen som har uttryckt stort intresse för att hyra Skansborg och både investera och renovera de lokalerna så att de ska bli i bättre skick. Istället kommer Skansborg stå tom och kosta hyra för kommunen. De som inte vill gå friskola har inte så långt till nästa kommunala skola: Mörsil, och med tanke på att drygt 200 elever från Järpen och närliggande byar har anmält sig till Prolympia är det frågan om kommunen ens behöver bygga ut speciellt i Mörsil, om man tillåtit en friskola i Järpen.

Kommunen säger ja till en friskola i Duved, där folk nu går man ur huse mot en friskola. De kritiserar bland annat att man till skillnad från en friskola i Järpen, inte får tillgång till en kommunal skola på skäligt avstånd för de som inte vill.

Man har lagt skoldagarna i klass 3–5 i Järpen så att de ska passa de reguljära busstidtabellerna vilket medför att barnen inte kommer upp i den tid de är garanterade och därmed riskerar att inte få slutbetyg vid grundskolans avslut.

Mycket mer finns att rada upp av misslyckanden i kommunens skolpolitik än så här. Men det här räcker långt för mig för att totalt misstroendeförklara Åre kommuns beslut och arbete med skolplanerna hittills. När vi också kan konstatera att ingen av besluten dessutom skapar någon besparing så är ju hela ”projektet” fullständigt meningslöst och destruktivt med tanke på att våra barn inte ens går i en laglig skola i flera avseenden. Och när skolskandal för skolskandal nu radas upp, vad gör politiker och tjänstemän då: jo börjar skylla på varandra.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons