Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen en modern rovdjurspolitik

/
  • Människor måste känna att besluten om rovdjuren fattas nära dem – inte i Stockholm eller Bryssel, skriver debattörerna.Foto: Scanpix

Äntligen får Sverige en ny, verklighetsbaserad, anpassad och trovärdig rovdjurspolitik!

Annons

 Denna vecka tog riksdagen beslut om regeringens förslag om rovdjurspolitiken.

Tidigare regeringars metoder har varit att skjuta upp besluten eller begrava dem i byråkratiska, fördröjande och kostsamma utredningar. Samtidigt som rovdjurspopulationerna ökat till allt högre nivåer. Det har lett till att förtroendet för rovdjurspolitiken körts i botten.  

I vårt område har vi unika kulturarv och näringar som har svårt att leva vidare med allt för höga rovdjursstammar. Hit hör bland annat fäbodkulturen, renskötseln och löshundsjakten.  

Det finns i och med nya rovdjurspolitiken och länsvisaviltförvaltningsdelegationer större möjligheter att bevara och utveckla dessa vanor. Centerpartiet har tidigare medverkat till att varaktigt ändra jaktförordningens paragraf 28.  

Det möjliggör att människor kan försvara sina tamdjur mot rovdjursattacker.  

Vi i Centerpartiet ser det som självklar rättighet att få försvara sina tamdjur inklusive hundar från attackerande rovdjur.

Nu skapar alliansen möjlighet till en rovdjurspolitik som både tar hänsyn till naturvårdsintressen och till djurägare och andra berörda i rovdjursområden.  

Människor måste känna att besluten om rovdjuren fattas nära dem – inte i Stockholm eller Bryssel!  

Grundläggande för rovdjursfrågornas legitimitet är att ansvaret för förvaltningen ligger på regional nivå och med tydligt lokalt inflytande. Nu får vi större ansvar i vårt närområde genom att myndighetsbeslut om licens- och skyddsjakt på rovdjur flyttas ned till länen.  

I varje län inrättas en viltförvaltningsdelegation. Delegationerna ges rätt att fatta beslut om rovdjuren och ska bestå av representanter för olika samhällsintressen som naturvårdsorganisationer, byalag, markägarorganisationer och näringsföreträdare.  

Delegationen kommer därmed ges möjlighet att kraftigt reducera björnstammen i Jämtlands län som idag har en orimligt hög björnstam. Vilket i sin tur ger många människor sämre livskvalitet eftersom man inte törs vistas i naturen.

Den okontrollerade tillväxten av rovdjursstammarna fryses och minskas från dagens nivå.  

Jakt på varg tillåts redan i vinter för att stammen ska hållas på en nivå som motsvarar högst 210 vargar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons