Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ansvarslösa borgarpolitiker

Som ombud på Socialdemokraternas kongress kommer jag att driva frågan om en högre kvalitet i välfärden. Men först på agendan står jobben. För vi vet att klarar vi jobben så klarar vi också ekonomin och kvaliteten i vård, skola och omsorg.

Annons

Därför är full sysselsättning ett övergripande mål även inom välfärdspolitiken. Varje arbetad timme behövs.

Alla medborgare ska känna sig trygga med att den offentligt finansierade verksamheten inom välfärdens område håller hög kvalitet och det är oavsett om utföraren är offentlig, ett kooperativ, eller en privat leverantör. För mig är det inte driftsformen som är självändamålet utan vi socialdemokrater ska stå på medborgarens sida och ta strid för rätten till välfärdstjänster av hög kvalitet.

Jag tror att både mångfald och valfrihet kan bidra till en utveckling av kvaliteten. Där det finns underlag för fler utförare ska medborgaren har rätt att välja mellan olika alternativ och det är innehåll, kvalitet och service som är avgörande mellan olika alternativ. Då finns ingen motsättning mellan valfrihet och jämlikhet.

Men privatiseringen får inte bli ett självändamål och vinstintresset får aldrig vara styrande över kvaliteten. Politiken måste ta ansvar för att etablering av nya aktörer och ersättningsmodeller utformas så att skattemedel används effektivt, kommer alla till del och styrs efter behov!

Vi socialdemokrater kan aldrig acceptera att privata ägare tar ut stora vinster genom att göra avkall på kvaliteten eller att välja bort de medborgare som är minst lönsamma. Vi kan heller inte acceptera utförsäljningar, avknoppningar och gräddfiler. Det är en utveckling mot en välfärd som är mer styrd av företagens vilja att tjäna pengar än av människors behov.

Den ansvarslösa borgerliga politiken som nu är rådande och regeringens passivitet inför arbetslösheten och ideologiska experiment, utmanar i dag välfärdens kvalitet. Den socialdemokratiska drömmen om frihet är också en dröm om jämlikhet! Frihet och jämlikhet förutsätter varandra. Rättvis fördelning, välfärd åt alla och minskade klyfter skapar trygghet och möjligheter som gör att den individuella friheten kan växa.

Katarina Nyberg Finn (S)

Ombud på socialdemokraternas kongress

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons