Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansens slag mot löntagarna

Annons

Vi har under de senaste åren fått se en regering som sagt sig reformera och förenkla genom lagstiftning men som abdikerat från det politiska ansvaret och i stället skapat större utrymme för den så kallade marknaden att tjäna pengar på våra behov av vård, skola och omsorg. Det har för oss och våra medlemmar inneburit bland annat:

En A-kassa som blivit hälften så bra och tre gånger så dyr och som inneburit att 500 000 lämnat försäkringen varav 200 000 därför att de på grund av regelförändringarna inte längre omfattas.

En sjukförsäkring som genom byråkratiska och skarpa tidsgränser slänger ut sjuka och späder på arbetslösheten och kostnaderna i kommunernas socialbudgetar.

En privatisering av vården som skapar gräddfiler för dem som har råd och som gett en dyrare vård för skattebetalarna.

Ett skattesystem där de sjuka, arbetslösa och pensionärerna betalar den högsta skatten och där 60 procent av skattesänkningarna gått till den tiondel som tjänar bäst.

En försvagning av kollektivavtalen.

En nedläggning av Arbetslivsinstitutet och svensk arbetslivsforskning samtidigt som Arbetsmiljöinspektionens resurser dragits ned kraftigt.

En kraftigt bantad och försämrad arbetsmarknadspolitik samtidigt som arbetsmarknaden varit i fritt fall och vuxenutbildningen brandskattats.

En försämrad semesterlag som berövar arbetsskadade och långtidssjuka rätten till semesterlön och ersättning.

Listan kan göras längre. När regeringen säger förenkling hör vi försämring. Nu är det dags att förenkla studieledighetslagen vilket innebär stora svårigheter för den enskilde att få ledigt för studier och kraftigt försvårar de fackliga organisationernas möjligheter att bedriva facklig medlemsutbildning.

Den borgerliga regeringen förnekar sig inte och egenintresset tiger inte still. Vi har en regering som agerar på uppdrag av arbetsgivarorganisationernas direktörer och som finansieras av dessa. Finansminister Borg sade när regeringen tillträdde att regeringen skulle dömas utifrån hur den lyckats med jobben och utanförskapet. I dag är 100 000 fler personer arbetslösa och utanförskapet har ökat med 70 000 personer. Vår dom är hård och rättvis, det är dags för regeringsskifte.

, Malmfälten, Norrbotten, Norra Västerbotten, Södra Västerbotten, Höga Kusten, Mellersta Norrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons