Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen tänker fel om hushållsnära tjänster – igen

När regeringen införde skattelättnader för hushållsnära tjänster protesterade vi social-demokrater. Det främsta argumentet för mig var, och är fortfarande, frågan om hur vi ska använda våra skattepengar.

Annons

Om vi ska subventionera hjälp i hemmet, som exempelvis städning, med våra skattepengar så ska vi göra det hos människor som inte kan städa själva. Det handlar till exempel om äldre som bor hemma, men som ändå känner att kroppen inte orkar med städning längre. Jag tycker att det är helt i sin ordning att köpa tjänster som städning. Jag har själv gjort det flera gånger, men det ska ingen annan än jag betala.

Vilka är det då som har fått skattepengar för städning hemma? Framför allt är det personer med höga inkomster som gjort avdrag för hushållsnära tjänster. Det har visat sig att detta avdrag, som skulle skapa en massa nya jobb, både har varit dyrt och inte speciellt effektivt.

Dessutom har regeringen överskattat efterfrågan, då bara ungefär en tredjedel av de 650 miljoner som avsattes för hushållsnära tjänster har använts. Vad gör regeringen när man ser att avdraget inte fungerar som det var tänkt? Tänker den om? Nej, den tänker fel, igen.

Nu ändrar man regelsystemet så att även privatpersoner utan F-skattesedel ska kunna sälja tjänster till en annan privatperson, som får en skattelättnad. Ett av regeringens främsta argument för avdraget var att göra en svart marknad vit och att de seriösa företagarna skulle kunna konkurrera på samma villkor. Då det ännu inte finns siffror på att så har skett, undrar jag varför regeringen gör denna förändring. Är det för att man inte vill ge kritikerna rätt och därför till varje pris måste öka antalet hushållsnära tjänster?

Förändringen innebär att vi nu med våra gemensamma skattemedel betalar exempelvis en familj som låter tonårssonen städa hemma. Det är inte rimligt att vi ska subventionera tjänster som säljs av privatpersoner. Det tar arbetstillfällen från seriösa företagare. Om jag drev ett städföretag, skulle jag vara upprörd! Jag har inte hittills hört några protester från Svenskt Näringsliv.

Hur tänker den moderatledda regeringen egentligen? Behovet av resurser till vården och omsorgen växer. Effekterna av den moderatledda regeringens politik tillsammans med lågkonjunkturen börjar synas i kommuner och landsting. Minskade skatteintäkter och statsbidrag tvingar fram uppsägningar, trots att arbetsuppgifterna ökar. Vi ska alltid vara noga med vad vi gör med skattepengarna. Inte minst nu måste de användas på bästa sätt. Avdraget för hushållsnära tjänster är inte effektivt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons