Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi vill minska våldet i samhället

Sommaren är här med sina långa ljusa kvällar och en semesterstämning som tar över Sverige under några månader. Vardagens slit känns långt borta, liksom rutiner och struktur. Ett glas vin eller två en måndag kväll är inget konstigt, inte heller på en tisdag, onsdag eller torsdag.

För många är det inte ett problem men sett ur ett samhällsperspektiv bidrar den ökade alkoholkonsumtionen till en lång rad negativa konsekvenser. Förutom det personliga lidandet är ökat våld och ökad otrygghet två av de mest allvarliga. Här behöver vi hjälpas åt.

Alkoholkonsumtionen har en viktig inverkan när det kommer till antalet våldsbrott och samtidigt har en stark alkoholnorm vuxit sig allt starkare. I den allmänna debatten är det sällan vi talar om alkoholen som bidragande orsak till våld. Trygghetssatsningar kopplas enbart till fler och bättre utrustade poliser. Polisiär närvaro i sig hjälper, men är inte hela lösningen.

För att förstå sambandet mellan alkohol och våld har IOGT-NTO tillsammans med Svenska Läkaresällskapet och CERA (vid Göteborgs universitet) låtit några av världens främsta alkoholforskare sammanställa och analysera de forskningsresultat som finns i denna fråga från olika länder.

I den pågående valrörelsen pratas det mycket om samhällets välfärdsarbete och vill vi skapa ett tryggare samhälle med mindre våld måste vi börja med alkoholen. De satsningar och vallöften vi får höra inför valet måste gå hand i hand med en politik som leder till minskad totalkonsumtion av alkohol.

IOGT-NTO-distriktet i Jämtlands län arbetar aktivt för att minska våldet i samhället genom en minskad alkoholkonsumtion och vi förväntar oss att de politiska partierna i Jämtlands län tar dessa frågor på allvar i det pågående valarbetet.

IOGT-NTO-distriktet i Jämtlands län

Drogpolitiska arbetsgruppen

 

 

 

 

 

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel