Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi kan inte fortsätta på samma väg

 
Arbetstider och ersättningar i Region JH
Visa alla artiklar

I debatten förs olika tankar fram, men förslag på konkreta lösningar saknas. Så har det också varit i Hälso- och sjukvårdsnämndens historia. Man får leta djupt i protokollen för att hitta något endaste förslag från oppositionen. Och nu, protester på i princip allt. Passivt och ilsket är det på den röda bänken, sedan makten förlorades, där man eldar på en redan infekterad debatt. Ganska bakvänt, då alla vet vem som är skyldig. Regionens svåra förfall och dåliga organisation är resultatet av tidigare år.

Vi blickar framåt. Oavsett vem som är huvudman för vården; regioner, staten eller någon privat, kan man inte använda mer pengar än man har. Vi kan inte fortsätta på samma väg. Den blågröna ledningen vill ha en förändring, där jämtar och härjedalingar har kvar sjukhuset och en fungerande vård. Det finns inget annat val. ”Den som är satt i skuld är icke fri”, som en välkänd före detta statsminister sa.

Vi ser nu en viss förbättring, men även 2020 kommer troligen sluta med ett underskott. Detta trots skattehöjning, betydligt förbättrad kostnadsutjämning från staten och en tydligare styrning. Arvet av en usel ekonomi, är det största hot vi har mot patientsäkerheten och Regionen. Ja, avtalen är det som smärtar mest just nu, men det blir värre om vi inte tillsammans vänder det här.

Läget gör också att Regionen inte klarar nödvändiga investeringar och underhåll. Vården har utrustning som det knappt går att hitta reservdelar till. Vi tvingas i år ändra i investeringsplanerna, eftersom något annat går sönder och kräver akuta investeringar än sånt som varit planerat. Både nämnd och styrelse har fått fatta beslut som inte finns i budget just därför.

Sex-sju olika arbetstidsavtal är inte rimligt. Kostnader blir omöjliga att överblicka och planering försvåras. Kring nyår pågick förhandlingar mellan Regionen och de lokala facken. Tyvärr strandade dessa och parterna gick skilda vägar.

Regelverket är sådant, att när lokala förhandlingar strandar, då gäller de nationella arbetstidsavtalen. Det vill säga, det avtal som facken (till exempel Vårdförbundet) och arbetsgivaren förhandlat fram på nationell nivå. Ett nationellt avtal som innehåller arbetstidsmått, ersättningsformer, tid för återhämtning med mera. Det avtalet gäller också på många ställen runt om i landet idag. Det är viktigt att alla inser att det inte är något arbetstidsavtal som Regionen själv ”hittat på”. Det är avtal som facket, på nationell nivå, skrivit under tillsammans med arbetsgivarna. Här skulle det vara klädsamt om facken faktiskt visade sig större än oppositionen i den här debatten.

Det som vissa kallar ”flykten från kirurgen” handlar till stor del om att sjuksköterskor väljer att arbeta på andra avdelningar inom sjukhuset. Det är fler som sagt upp sig, men det handlar inte om någon flykt från Regionen så här långt. Den aktuella siffran ligger strax under samma tidpunkt 2018.

Självfallet vill vi att kompetent och yrkesskicklig personal ska stanna! Därför planerar vi satsningar under nästa år på just sjuksköterskor och undersköterskor som arbetat länge i Regionen. Ingen ska förvänta sig underverk, men jag lovar att vi ska försöka göra det så bra vi förmår, utifrån de förutsättningar som finns.

För att gå före i det arbete som nu pågår har Regionens politiker fryst sina arvoden fram till nästa val. Det gäller alla oss som är förtroendevalda, så politiken går först genom att inte få några höjda löner på tre år. Det beslutet togs före jul, men kanske inte så många som vet.

Nu behöver vi hitta en mera sansad ton i debatten. Av smittskyddsskäl får jag och andra inte röra oss inne på sjukhuset, tills nytt beslut tas kring besöksförbudet. Men jag ställer gärna upp på både möten, intervjuer, fika på stan eller promenader med medarbetare och chefer som vill samtala. Då om hur vi tillsammans gör Region Jämtland Härjedalen till den vårdgivare och arbetsplats som vi alla egentligen vill att den ska bli.

Tom Silverklo (C)

Regionråd och ordf. Hälso- och sjukvårdsnämnden Region Jämtland Härjedalen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel