Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: V: Våldet mot kvinnor måste stoppas

Annons

Det som kallas för toxisk maskulinitet spelar en central roll i den våldsamhet och kriminalitet som riktas mot hela samhället men framförallt mot kvinnor.

Mäns våld och brottslighet mot kvinnor handlar om allt från våldtäkter, misshandel, trakasserier och hedersrelaterade brott. Men är också en våldsbejakande extremistisk miljö med potential att utföra terrorbrott. Flera terrordåd i USA och Kanada har riktats direkt mot kvinnor och utförts av incels-rörelsen,  enligt Säpo finns denna rörelsen även  i Sverige och utgör ett säkerhetshot. Det är ensamma män som lever i så kallat "ofrivilligt celibat" som drivs av hat mot kvinnor och samhället i stort. Genom internetforum växer hatet till en högerextrem våldsbejakande extremism som riktar sin frustration mot feminism och jämställdhet och våldet riktas mot kvinnor som grupp.

Kvinnor som grupp lever under ett ständigt hot om våld och sexualbrott. Vad #metoo visade var att alla känner någon som blivit våldtagen men ingen känner en våldtäktsman.  För alla vet att kvinnliga brottsoffer ifrågasätts som inget annat brottsoffer genom hela rättsprocessen.

I en uppmärksammad dom från Linköpings tingsrätt dömdes nyligen en manlig politiker för våldtäkt. Domen konstaterar att det kvinnliga brottsoffret utsaga var detaljerad, samlad, nyanserad och klar och att hon på ett återhållet sätt berättat om händelser och relation till den åtalade. Berättelsen har inte innehållit några motsägelser och hon framstår som både trovärdig och tillförlitlig. Men enligt domen är det är ändå komplicerat att hon efter respektive brottslig handling haft kontakt med den åtalande som hon även hade en relation med.

Här är paradoxen, varför kvinnor inte orkar anmäla våldtäktsmän, varför kvinnor som grupp är rädda för män som grupp. För sexualbrott är ett brott som inte bedöms som andra brott. För det är upp till kvinnans beteende och handlande om mannen kan dömas för våldtäkt eller inte. Självfallet ska beviskravet vara högt i rättegångar. Men synen på det kvinnliga brottsoffret härstammar från en historisk kyskhetstid och en förlegad kvinnosyn. Det är som att kunskap om normaliseringsprocessen och frozen fright inte får fäste i samhällets syn på sexualbrottsoffer. I ingen annan kategori av brottslighet ställs så höga krav på brottsoffrets  agerande och upplevda beteende som vid sexualbrott.

Mäns våld är en brottslighet som varje år bedöms kosta samhället över 40 miljarder kronor. Det behövs politisk handlingskraft och ledarskap för att stoppa denna utveckling. Regeringen måste därför samla riksdagspartierna för att komma fram till gemensamma lösningar för hur vi som samhälle kan stoppa och förebygga mäns våld mot kvinnor. 

Den toxiska maskuliniteten kan inte tillåtas breda ut sig och kvinnors utsatthet måste prioriteras på allvar. Det är dags för inrikesminister Damberg att samla riksdagen för att stoppa mäns brott mot kvinnor!

Vänsterpartiet föreslår:

# Inför femicid i brottsbalken, kvinnohat och sexism ska  innebära straffskärpningar.

#, Utveckla medgärningsmannaskapet så att fler enklare och tydligare kan åtalas för  hedersrelaterad brottslighet.

# Förändra synen och krossa myten om kvinnliga brottsoffret under rättegångar.  Det ställs idag orimliga krav på brottsoffers agerande vid sexualbrott i jämförelse med annan brottslighet.

# Inför en särskild brottsskadeersättning för kvinnor som utsätts för mäns våld.

# Preskriptionstiden för sexualbrott måste förlängas, eftersom normaliseringsprocessen hos våldtäktsoffer är så pass övergripande kan det ta lång tid att anmäla ett brott.

Linda Snecker (V)

Rättspolitisk talesperson Vänsterpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel