Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt (V): Las-utredningen är inte på arbetstagarnas sida

Den första juni presenterades LAS-utredningen, ett resultat av januariöverenskommelsen mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. I utredningen finns förslag som kommer försvaga anställningstryggheten för arbetstagare ytterligare.

Blir förslagen verklighet kan man nästan säga att alla kommer leva med livstids provanställningar. Utredningen är inte på arbetstagarnas sida. Det är viktigt att vi nu säger ifrån och stoppar dessa förslag från att bli lag. Anställningstryggheten ska vi inte tumma på, tvärtom måste den beskyddas och förstärkas.  Att göra det enklare för arbetsgivare att avskeda människor leder inte till att fler får jobb. Det som svagare anställningsskydd däremot kommer leda till, är att de som är svaga på arbetsmarknaden kommer bli mer utsatta. Det blir enklare att avskeda den som jobbar långsammare på grund av att hen är sjuk eller äldre. Det blir enklare att avskeda den som arbetsgivaren upplever som obekväm, till exempel de som strider för bättre arbetsmiljö.

Just nu pågår en pandemi. En stor samhällskris där just otrygga anställningar har kostat liv. Det borde, utifrån de senaste månadernas debatt om osäkra anställningar inom äldreomsorgen, vara på tapeten att förstärka anställningstryggheten. Inte rasera den ytterligare.

Gör om, gör rätt. Sverige har inte råd med större otrygghet. Det om något, har vi fått beviset för de senaste månaderna. Rör inte vår anställningstrygghet. Kasta utredningen om LAS i närmsta papperskorg.

Vänsterpartiet Jämtlands län

Har du något att säga? Skicka in din insändare eller debattartikel här.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel