Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Utveckla Krokoms skolor

Annons

Den urbana normen får vi ofta beskriven för oss och hur vi borde tänka annorlunda för att hindra alltför stora neddragningar av service i våra glesare landsortsdelar.

I Krokoms kommun har vi stora utmaningar i fråga om kostnader, men också ett unikt läge med flera orter som expanderar. Vi vill använda den utvecklingskraften till att stärka servicen i olika delar i kommunen. Vi socialdemokrater anser att vi behöver tänka modernt och utveckla kommunen istället för att avveckla. Inför medborgardialogerna som hållits lovade vi att vi skulle ta del av det som framkom under dessa möten och sedan processa detta internt i partiet innan vi valde vilken inriktning vi vill ha med våra skolor.

Vi har nu fattat beslut i partiet att vi vill att den nuvarande skolstrukturen ska vara utgångspunkten framåt, att slå ihop och bygga nya skolor på flera ställen och inte veta vad vi ska göra med befintliga fastigheter kommer innebära högre kostnader. Kommunen har höga skolskjutskostnader redan idag, lägger kommunen ned skolor och måste bussa elever istället kommer den notan bara bli större; det är inte heller särskilt framtidsinriktat, miljövänligt eller modernt att tänka på det sättet. Det leder också till mindre attraktivitet för flera av våra orter vilket i sin tur leder till mindre inflyttning och därmed färre skatteintäkter.

Vårt parti har alltid stått upp för rätten till bra utbildning med grund i jämlikhet och jämställdhet. När och om vi ska förändra i framtiden ska det ta avstamp i kvalitet och att vi har tillgång till utbildade pedagoger.

Vi har genom politisk påverkan försökt få majoritet för att på riktigt omlokalisera tjänster utanför Krokoms tätort. Vi ser att det finns mycket man kan göra för att stärka våra orter runtom i kommunen. Vi vill ta tillvara de goda idéer som kommit in från medborgardialogerna som kommunen hållit under hösten och också de olika grupper som bildats runtom i våra bygder.

I vårt valprogram inför kommunvalet 2018 pekade vi på behovet av en ny skola i Nälden. Vi såg redan för flera år sedan att rent lokalmässigt är den så dålig att man behöver göra någonting men det betyder inte att vi ska ändra upptagningsområden. Vi har också fler skolor som är i stort behov av underhåll och upprustning.

Socialdemokraterna i Krokoms kommun vill utveckla våra skolor och vara en attraktiv kommun för familjer att bo i och flytta till. Det finns många spännande idéer som spirar i våra bygder och som vi vill att kommunen ska ta tillvara på och vara medhjälplig i att förverkliga. Vägen till framgång ligger i att våga tänka nytt och visa att vi tror på utveckling i vår kommun.

Maria Jacobsson (S)

Ordförande Socialdemokraterna i Krokoms kommun

Niklas Rhodin (S)

Oppositionsråd Krokoms kommun

Jenny Palin (S)

Gruppledare Barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel