Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Utbildning nyckeln till framtiden

När verksamheter utvecklas ställs många gånger krav på ny kompetens hos medarbetarna för att klara helt eller delvis nya arbetsuppgifter. Därför behövs kompetensutvecklande insatser, både för att ge medarbetare i Jämtland möjlighet att investera i sin karriärutveckling och för att undvika uppsägningar.

De ändrade kompetenskraven märks inte minst inom välfärdssektorn, som förutom teknikutvecklingen också påverkas också av stora demografiska förändringar och besparingar. En kartläggning från SVT Nyheter visar att var tredje kommun avser att dra ner på budgeten inom välfärden i år, jämfört med förra året.

Inom just välfärdssektorn har arbetsmarknadens parter gjort en unik överenskommelse för att stötta arbetsgivare med förebyggande insatser för kompetensutveckling, samt hjälpa medarbetare med individuella åtgärder som leder till ny sysselsättning om de blir uppsagda.

Denna överenskommelse ger arbetsgivare i Jämtland möjlighet att söka pengar från oss på Omställningsfonden för att satsa på kompetenshöjande insatser för medarbetare inom välfärden. Till exempel kan socialsekreterare ges möjlighet att studera socialrätt på högskolenivå för att kunna arbeta med myndighetsutövning, eller måltidsbiträden få möjlighet att omskola sig till kockar. Redan i dag har fler än 50 000 medarbetare inom 120 olika yrkeskategorier fått kompetensutveckling tack vare dessa medel.

Men för att klara kompetensförsörjningen på hela arbetsmarknaden krävs inte bara att parterna satsar på omställning. Det krävs även politiska åtgärder:

Utbildning under hela arbetslivet. Regeringen bör ge högskolan och yrkeshögskolan uppdrag att aktivt främja omställning för yrkesverksamma, exempelvis genom att anpassa kursutbudet. Ett nationellt system för validering behöver bli verklighet.

Utbildningsplatser i hela landet. Det ska gå att vidareutbilda sig via vuxenutbildning eller distansutbildning. Det bör också alltid vara möjligt att tentera kurser på närmsta högskola.

Utökat studiemedel för yrkesverksamma. Åldersgränserna för hur länge man kan ta studielån måste höjas. En person som redan använt sina studiemedelsberättigade veckor bör kunna få extra veckor av arbetsmarknadsskäl.

Att kunna vidareutbilda och kompetensutveckla sig under ett helt arbetsliv är avgörande för varje medarbetares möjligheter på arbetsmarknaden. Vi vill se ännu bättre förutsättningar för invånarna i Jämtlands län att få en omväxlande och utvecklande karriär.

Eva Wikström

Vd för Omställningsfonden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel