Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Utan kärnkraft inga klimatmål

Ska vi klara klimatmålen måste vi hänga med i omställningen och elektrifiera både transporterna och industrin.

Därmed blir vi allt mer beroende av el. Elektrifiering av bilar och flyg är en lösning på miljöproblematiken.

Om det ska kunna infrias måste elen komma någonstans ifrån - från en miljövänlig källa som är leveranssäker och utsläppsfri.

Inget energislag är mer pålitligt som basenergikälla än kärnkraften. EU behöver öka sin produktion av el, inte bara ur konsumtionssynpunkt utan också för industrin och tillväxten.

Vi kristdemokrater anser att kärnkraft är den enda tillgängliga energikällan som både är leveranssäker och växthusgasneutral.

Centralt är att fasa ut det fossila som olja, kol och gas, som står för 97 procent av EU:s koldioxidutsläpp. För att fasa ut de fossila bränslena och samtidigt öka elproduktionen måste kärnkraften i EU fördubblas.

Det finns kritiker som menar att kostnaderna för att bygga nya kärnkraftsanläggningar är alltför höga och tidsramarna alltför långa. Lösningen på det är att använda sig av standardisering och stordriftsfördelar.

Detta är en av de frågor där EU som helhet har stor betydelse. Endast genom gemensamma beslut kan vi uppnå synergieffekter som bidrar till en snabbare och mer kostnadseffektiv utbyggnad av kärnkraften. Detta är redan verklighet i Asien, bl.a. i Sydkorea. Deras kostnader är bara hälften av de beräknade kostnaderna i Europa, och deras byggnadstid är långt snabbare.

Om vi ska minska beroendet av fossila bränslen måste kärnkraften byggas ut - och EU måste medverka till standardiserade processer inom ramen för Euroatom.

Tack och lov går utvecklingen framåt och vi är teknikoptimister. Fjärde generationens kärnkraftverk löser många problem som dagens reaktorer har, bl.a. lagring och hantering av avfall, och har en mera miljövänlig anskaffningsprocess av bränslet.

Generation 4 återanvänder förbrukat bränsle. I Sverige skulle vi ha 300 års kontinuerlig drift bara med vårt redan befintliga kärnkraftsavfall!

Målet med kärnkraftverk av generation 4 är att förbättra säkerheten, minska spridningen av kärnvapenteknologi, minska kärnkraftsavfallet och förbrukningen av naturresurser samt minska drifts- och utbyggnadskostnader.

Generation 4 är inte bara en investering i energi. Generation 4 är en investering i bättre miljö, säkrare värld och renare energi! Vi ska lämna efter jorden i ett bättre skick till våra barn än den värld vi ärvde av våra förfäder.

Stephen Jerand KD

Kommunalråd, vice ordförande KD Östersund

Lena Östling KD

Ordförande KD Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel