Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Unik möjlighet för vätgas i Östersund

Annons

Två stora miljö- och klimatsmarta projekt startar ungefär samtidigt i regionen. Detta skapar en fantastisk möjlighet för Östersunds kommun att bli leverantör av ren energi i form av vätgas.

Projekt 1. Vätgaståg Inlandsbanan.

Inlandsbanan AB (IBAB) har planer på att ersätta gamla dieseltåg som trafikerar Inlandsbanan med vätgasdrivna tåg. För att detta ska bli en lyckad miljö- och klimatsmart lösning krävs ren och klimatsmart produktion av vätgas.

Projekt 2. Solpark i Östersund.

Solparken i Östersund kommer att producera ca 3 000 MWh elenergi per år när den kommit i drift. Elen från solparken kan omvandlas till vätgas och bli en stor del av energiförsörjningen till de vätgaståg som planeras trafikera Inlandsbanan.

Ett samarbete mellan Östersunds kommun och IBAB kan skapa ett unikt projekt för bättre miljö och klimat inom transportsektorn. Ren vätgas från solparken och ren förbrukning av vätgasen i tågen är den optimala klimat- och miljölösningen på transporter.

Ett sådant samarbete (projekt) skulle göra Östersund och Jämtland till pionjärer med sin unika energilösning för transporter. Det skulle skapa enorm PR för hela regionen.

Ett sådant här projekt kan bli startskottet till en infrastruktur för vätgasen, där även andra kommuner startar liknande projekt.

Om vätgasproduktionen blir tillräckligt stor kan även andra typer av fordon såsom bilar, lastbilar m.fl. få tillgång till vätgasen.

Som vanligt krävs politiska beslut för att detta ska vara genomförbart. Gör oss inte besvikna, våga ta stora beslut och gör skillnad för framtida generationer!

Det finns vätgasdrivna tåg som är i full drift i Europa och många länder håller på med tester av vätgastågen, så det finns både beprövad teknik och stor utveckling av tekniken.

Hoppas verkligen att detta kan bli verklighet för det här är miljö- och klimattänk på riktigt.

Ta chansen

Bror Larsson

Elkraftingenjör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel