Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Tyst om Norra Stambanan

Annons

I LT 3 juni bemötte jag en debattartikel om Norra Stambanan efter Norrlandsförbundets inlägg i slutet av mars. De skrev inget om vår järnväg Östersund- Stockholm över Ljusdal-Bollnäs, så jag bad få ta del av det underlag de hade.

Den för Jämtlands län så viktiga Norra Stambanan - en ”aorta” mellan Jämtland och Stockholm - nämns överhuvudtaget inte i Regionens, Länsstyrelsens eller Östersunds kommuns yttranden över nationella transportplanen för 2018-2029. Partnerskapet Atlantbanan hade lämnat eget yttrande i vilket behovet av Norra stambanan betonades men det backades inte upp av någon aktör i länet.

 Norra Stambanan är den snabbaste och enda direktförbindelsen med järnväg till Stockholm. Bästa funktion till lägsta kostnad, det är inte partipolitik. Vi ska inte styra resorna till att gå över Sundsvall.

 I sommar har jag ringt och mejlat de tre huvudrollsinnehavarna i länet. Några meningsfulla svar i sak eller underlag från Regionen har jag inte fått. Östersunds kommun vet inte varför en av kommunstyrelsen beslutad skrivelse om Norra stambanan aldrig kom iväg. Det var oklart vem som skulle skriva. Jag frågade om skäl och underlag till varför kommunen bland sju högst prioriterade namngivna projekt till investeringar för kortare restid nämnde Mittbanan Sundsvall-Ånge, Resecentrum Sundsvall, Bergsåkerstriangeln och Sundsvalls hamn. De blev svaret skyldigt! Var det Sundsvall eller Östersund som prioriterat?

Länsstyrelsen som inte hade behövt yttra sig men gjorde det ändå glömde även de nämna Norra Stambanan. De beklagar missen men lovar ta med sig detta för framtida diskussioner.

Den som vill ta del av alla yttranden över regeringens remiss kan göra det på hemsidan: http://www.regeringen.se/remisser/2017/10/remiss-av-nationell-trafikslagsovergripande-plan-for-utveckling-av-transportsystemet-for-perioden-2018-2029/

Fråga inför valet dina politiker hur de ställer sig till att korta restiden på Norra stambanan. Varför inte välja det parti som helhjärtat vill satsa på Norra stambanan till Stockholm? Har du redan röstat går det att göra om på söndag.

 

 

Bert Olsson

Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel