Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Trots corona – lita på din tjänstepension

Coronakrisen gör att många känner oro för framtiden. Den som har kollektivavtalad tjänstepension ska i vilket fall inte behöva känna oro för sin ekonomiska situation som pensionär.

Till de 5 000 ekonomer, jurister, systemvetare och andra privatanställda tjänstemän i Jämtlands län som har den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP 1 vill jag skicka ett lugnande budskap: Du har en tjänstepension som är konstruerad för att klara av svängningar på börsen.

Jag vill lyfta fram tre viktiga delar i tjänstepensionen ITP som bidrar till en trygg pension:

Minst hälften ska placeras i en traditionell försäkring med garanti En traditionell försäkring är mindre riskfylld än en fondförsäkring. Försäkringsbolaget bestämmer placeringen, avgifterna är låga och du är garanterad en viss pension. Inom ITP måste minst hälften av kapitalet placeras i en traditionell försäkring.

Entréfonder som sänker risken när spararen närmar sig pensionen Den som vill ta en högre risk kan själv välja att placera delar av sin tjänstepension i fonder. Förvalet hos varje valbart bolag är en entréfond som trappar ner risken i takt med att man närmar sig pensionen. 3. Låga avgifter som inte gröper ur pensionskapitalet Collectums upphandlingar har bidragit till att avgifterna inom ITP är mycket låga. Att betala låga fondavgifter är alltid viktigt, annars riskerar avgiften att gröpa ur pensionskapitalet. För den som är orolig för att hamna mellan jobb kan det kännas tryggt att veta att det har en marginell betydelse för den framtida pensionen att inte tjäna in tjänstepension under en period. Kom ihåg: Tjänstepensionssparande är långsiktigt sparande som ofta sträcker sig över 30–40 år.

Tjänstepensionen ITP bygger på ett samarbete mellan fack och arbetsgivare, PTK och Svenskt Näringsliv. Det är en del av den svenska modellen som handlar om en gemensam syn på att medarbetare i svenska företag får en trygg tillvaro, såväl under arbetslivet som efteråt.

Privatanställda tjänstemän i Jämtlands län som jobbar på företag som har kollektivavtal kan vara säkra på att ha en tjänstepension i toppklass, väl rustad för att klara av svängningar i ekonomin.

Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel