Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Träffa en digital språkkompis under pandemin

Du kan göra dig nya vänner även i coronatider Precis som resten av samhället påverkas även integrationen av coronaviruset.

En nyckel för att komma in i samhället är att lära sig svenska. Många av de skolor som anordnar SFI (Svenska för invandrare) i länet har nu övergått till studier på distans. Det har inneburit att många nya svenskar förlorat sin viktigaste sociala interaktion och möjligheten att öva svenska i vardagen.

Vi i den ideella föreningen Kompis Sverige, som skapar möten mellan nya och etablerade svenskar, har därför lanserat initiativet Språkkompis Online för att integrationen inte ska stanna av. De senaste åren har människor från många andra länder kommit till länet. De försöker nu bli en del av det svenska samhället, något vi vet kan vara en utmaning. Men vi vet också att vi alla, både etablerade och nya svenskar, kan bidra till att göra det möjligt.

Vi är många som följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och minimerar våra sociala kontakter. Det är viktigt att vi tar vårt ansvar för att minska smittspridningen i samhället. Samtidigt känner sig många isolerade i denna nya tillvaro. Vi vet hur viktig den mänskliga kontakten är oavsett social bakgrund. Det gör så mycket för människor att träffa personer med andra erfarenheter, men ändå sker det sällan i vardagen. För att minska isoleringen, ge möjligheter till utbyte av kunskap och erfarenheter och för att skapa fler möjligheter för nya invånare i Jämtlands län att bättra på sin svenska har vi nu lanserat det kostnadsfria Språkkompis Online.

Du som är intresserad av att bli en språkkompis online kan fylla i ett formulär på vår hemsida www.kompissverige.se. Du får bland annat uppge om du är nyanländ eller etablerad, hur gammal du är och vilka digitala appar eller tjänster du kan ha kontakt genom. Vi matchar sedan ihop dig med någon för ett videosamtal. Just nu väntar över 500 nya svenskar på att lära känna en kompis som är etablerad, och situationen ser likadan ut hos andra organisationer. Du som är etablerad i samhället och talar flytande svenska kan på ett enkelt sätt bryta din egen och andras isolering och samtidigt bidra till integrationen i Jämtland.

Mycket tyder på att vi kommer att behöva begränsa våra sociala kontakter för en lång tid framöver. Då kommer det att behövas plattformar som gör det enkelt för oss att mötas digitalt. Och du kan skapa nya kompisar digitalt även i coronatider – kanske blir det en vän för livet.

Pegah Afsharian

Ordförande Kompis Sverige

Sebastian Stjern,

Styrelseledamot Kompis Sverige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel