Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Tankeställare efter Corona

 
Corona: Politik
Visa alla artiklar

Coronapandemin har fört med sig vissa förändringar i människors beteende – ibland stora. Förändringar i arbetslivet, distansarbete, nya verksamheter, färre persontransporter, mindre koloxidutsläpp på jorden, livsstilsförändringar, färre rökare, bättre kosthåll, färre inbrott och stölder, mindre stress i arbetslivet, färre självmord och kanske mera.

Coronakrisen och dess erfarenheter kommer kanske att leda till att persontransporterna minskar då vi lärt oss att kommunicera mera på annat sätt via nätet – inte minst eftersom det i längden blir billigare. Önskan om distansarbete och videokonferenser kommer att påskynda utbyggnaden av 5G.

Dessutom kan distansarbete göra att vi i ökad utsträckning väljer lantliga och vackra miljöer. Att arbeta hemifrån har nog lett till något bättre kosthåll, jfr med snabblunchen på McDonald´s och liknande snabbmatställen.

Vi har väl verkligen fått oss en tankeställare kring hur illa vi organiserat äldreomsorgen och det kommer garanterat att leda till förändringar. Likaså kommer vi sannolikt att bygga upp beredskapslagren igen. Globaliseringen i den meningen att vi hämtar varor från all världens hörn, kommer nog också att ändras till mera inhems produktion.

Det är ju intressant att se att bara efter några veckors nedsläckning och karantän har avgaser, dis och smog försvunnit i storstäder och gett fri sikt. Till och med vilda djur kom på besök. I Venedig blev vattnet i kanalerna snabbt mycket klart och genomskinligt. I Japan, med sitt oerhört krävande och stressiga arbetsliv har självmorden minskat. Här hemma har polisen noterat en tydlig minskning av inbrott och stölder. Att folk är hemma och stängda eller hårdbevakade gränser har hindrat bovarna att stjäla och föra ut tjuvgodset. Minskad trafik med fossildrivna fordon har minskat koloxidutsläppen i världen med hela sju procent. Skulle vi hålla det kan Parisavtalet uppnås. Det är möjligt att då medborgarna ser och upplever reella effekter av ändrat beteende, kan det påverka opinionen och leda till en viss varaktighet i beteende.

Samtidigt är frågan om vi i längden är beredda att så radikalt förändra vår livsstil och avstå från allt det där vi tyckte var så roligt med billiga flygresor runt i världen och en ständigt ökad konsumtion av nya kläder, skor, bilar, båtar och allt vad vi får för oss förgyller tillvaron? Risken är att det kanske tvärt emot kommer att finnas ett enormt uppdämt behov av försakad konsumtion. Vad tror du?

Alf Ronnby

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel