Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Tandhälsan en tickande bomb i pandemins spår

Vem tar ansvar för äldres tandhälsa nu under pandemin? 70-plussare rekommenderas att stanna hemma och på äldreboendena får anhöriga inte besöka sina nära och kära. Tandhälsan har satts på undantag.

Om åtgärder inte sätts in kan äldres munhälsa bli en allvarlig hälsobomb och kanske leda till ytterligare dödsfall i spåren av Covid-19.

Karies, parodontit, periimplantit och rotfyllda tänder bidrar starkt till exponering för bakterier, virus och andra otrevliga mikroorganismer. Samband mellan munhålans bakterier och lunginflammation, hjärtbesvär och bröstcancer finns.

Tandhälsan bland äldre eftersatt Hur går det med munhälsan för alla som befinner sig i karantän och för dem på äldreboenden? I normala fall görs regelbundna tandläkarbesök för att hindra förfall i munhålan, vilket kan gå fort för den som äter mediciner eller om vårdpersonalen inte klarar att sköta vårdtagarnas munhygien.

Tandhälsoförbundet har många äldre medlemmar som inte vågar ta sig till tandläkaren på grund av de risker själva resan utsätter dem för därtill finns rädsla för smittspridning hos tandläkaren.

Onödig smärta Hur många äldre lider av inflammerade tandrötter som uppstått nu under pandemin? Hur många med implantatbroar har inte kunnat komma till tandhygienist för att göra rent under dem?

Utsätts våra äldre för onödig smärta eller för andra hälsorisker förknippade med invasion av bakterier i munhålan?

Den tandhälsoskuld som nu uppstått kan få allvarliga konsekvenser för både livslängd och livskvalitet bland landets äldre. Kostnaderna för detta drabbar både den enskilde och regionernas hälso- och sjukvård.

Tandhälsoförbundet uppmanar myndigheterna att ta bättre ansvar för tandhälsan hos sköra äldre. Främst är det en fråga för regionerna. Pengar kan behöva skjutas till för att även äldre utanför äldreomsorgen ska kunna få nödvändig tandvård utan att själva behöva betala. Tandvården är en stor utgift för den som lever på en låg pension. 

Ann-Marie Lidmark

Förbundsordförande

Tandhälsoförbundet (Tf)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel