Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ta ansvar för nedskräpningen

Alla svenska kommuner ska enligt Naturvårdsverkets föreskrifter ha både mål och åtgärder i sina avfallsplaner för att minska nedskräpningen. Men för att kunna göra något åt problemet måste man först veta omfattningen av det.

Håll Sverige Rent utvecklade redan 2009 en metod för skräpmätning i samarbete med SCB. En metod som nu varit tillgänglig för kommunerna i tio år. Trots att skräpet numera står högt på agendan är det endast 33 av Sveriges 290 kommuner som genomfört skräpmätningar 2019.

Vikten av mätningar är också uppmärksammat i statens offentliga utredning ”Det går om vi vill – Förslag till en hållbar plastanvändning (SoU 2018:84)”. I utredningen står det tydligt att övervakning och mätning av skräp är förutsättningar för att kommunerna ska kunna fatta beslut om rätt åtgärder och styrmedel för att minska problemet med nedskräpning.

Att arbeta förebyggande mot nedskräpning kan dessutom minska kommunernas kostnader. Nedskräpningen i Sverige beräknas kosta omkring två miljarder varje år, pengar som skulle kunna gå till så mycket annat. Det finns också bevis för att kommuner som arbetar systematiskt med mätningar, mål och åtgärder får goda resultat. Ett exempel på det är Uppsala kommun, som har genomfört skräpmätningar under snart tio år. Genom mätningarna har kommunen fått den kunskap som krävs för att placera ut papperskorgar på rätt ställen. Man har dessutom infört stadsvärdar, inlett samarbeten med näringsidkare och ökat dialogen med medborgarna. Åtgärder som har lett till att nedskräpningen halverats och tryggheten för medborgarna har ökat.

Ingen vill leva i en skräpig kommun och arbetet i Uppsala visar att det faktiskt är möjligt att minska nedskräpningen. Men för att lyckas måste arbetet göras både systematiskt och långsiktigt. Vi uppmanar därför alla kommuner i Jämtland att genomföra regelbundna mätningar av nedskräpningen. På så sätt kan Jämtlands kommuner öka trivseln, förbättra miljön och samtidigt spara pengar.

Varje vår går hundratusentals barn ut och plockar skräp i landets kommuner, i den årliga miljöaktionen Vi Håller Rent. Den 21 september kommer människor över hela Sverige ge sig ut och plocka skräp igen, under Håll Sverige Rent-dagen. Nu är det hög tid att kommunerna i Jämtland tar sitt ansvar för att minska nedskräpningen.

Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel