Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Synliggör mäns våld mot kvinnor

Jag tog med min lillebror till garderoben där vi gömde oss”.

Du fattar väl att jag får barnen om du lämnar mig, du är en värdelös mamma” .

Detta är två citat från verkligheten. De illustreras på ett utomordentligt sätt i den utställning som Kvinnojouren i Östersund nu har, i en lokal (fd Agnes Ohlsson) nära Stortorget i Östersund.

Mäns våld mot kvinnor är ett brott som vi aldrig får glömma eller sopa under mattan. Det är det största hotet mot kvinnor i Sverige och det sker oftast i kvinnors eget hem, av en person, som stått eller står henne nära.

I veckan är det regionfullmäktige. Då kommer vi att debattera två motioner, som rör ämnet. En från mig och en från Elin Hoffner (V). Min motion handlar om att regionen måste skaffa sig en strategi för att upptäcka och förhindra det sk hedersrelaterade våldet och förtrycket. Elins motion har en annan ansats om våld i nära relationer.

Det är viktigt att mäns våld mot kvinnor debatteras. I dagens Sverige bedrivs en politisk agitation som syftar till att skapa rädsla. Detta är en politisk reaktion som tillkommit för att förändra vårt samhälle. Det har pågått länge. Det har smugit sig in i vårt medvetande och fått till följd att den politiska debatten nu framför allt handlar om skjutningar, fler poliser, hårdare straff, kameror, väktare och larm. Sällan får man höra om hur man skulle kunna förebygga, motverka den utvecklingen som skapar gängkriminalitet och våld.

Allt detta är ett försök att flytta pengar och intresse från ett välfärdssamhälle som bygger på tillit till ett kontrollsamhälle där du ska vara rädd.

Vad som sällan synliggörs i denna debatt är mäns våld mot kvinnor. Hemmet är en farlig plats för kvinnor. En intressant undersökning som min födelsestad Trollhättan gjorde 2013 – alltså innan krig och förtryck skapade ett stort tryck på bla Sverige att ta emot flyktingar, visar på en mindre känd bild av våldet.

Från 2000 och till den 8:e mars 2013 hade 153 kvinnor dödats av sin man eller ex-man. De flesta, 114 kvinnor, mördades i sina hem, de flesta i sina sängar.

De var i åldrarna 15 till 86 år. De lämnade 126 minderåriga barn efter sig.

I dag synliggör vi också en annan typ av problem. Det kallas för ”heder”. Det handlar om att män och pojkar på ett mycket påtagligt sätt ska kontrollera sina fruar, flickor eller systrar. Den kontrollen tar sig många och olika uttryck. Men gemensamt för kontrollen är att den begränsar kvinnors och flickors liv. Deras integritet kränks och de kan inte leva ett fritt liv. Fadime Sahindal, som ville leva fri, var här i länet, åkte snöskoter och levde med svenska unga kvinnor och män alldeles innan hon mördades 2002, blev en ögonöppnare för oss alla. Flickor och kvinnor mördas för att rädda släktens heder…

Mäns våld mot kvinnor är ett urgammalt svenskt och globalt brott. Det har sin grund i viljan att kontrollera, att ha makt över en annan person. Oavsett om brottet begås av män, som är födda i vårt land eller av män (och andra), som kommit hit från andra länder, så ska frågan synliggöras, brottet beivras och förövaren straffas.

Hälso- och sjukvården har ett särskilt ansvar att upptäcka när allt inte står rätt till. Om detta handlar de motioner som vi behandlar i veckan. Att våga fråga och ha en beredskap att ta hand om svaret är kanske det allra viktigaste.

Margareta Winberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel