Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Sveriges fumliga coronastrategi

 
Corona: Politik
Visa alla artiklar

Sveriges strategi mot coronapandemin visar sig inte hålla. Den har inte varit så ingripande som i många andra läder och den bygger huvudsakligen på frivillighet vad gäller social distansering och karantän i hemmet. Sedan kännetecknas den av senfärdighet och fumlighet i genomförandet.

Vi vet nu att misslyckandet huvudsakligen handlar om att äldreomsorgen inte klarade sina uppgifter att framförallt hålla viruset bota från äldreboendena. Att det blivit så här beror på flera faktorer som att kommunerna missat att i tid informera personalen om hur de skulle bete sig, att personalen inte hade adekvat kunskap, att det saknades skyddsutrustning, att det är en mycket stor grupp timanställd personal, som dessutom går från det ena boendet till det andra och att personer med hemtjänst får ta emot ett stort antal personal och slutligen att vi har privatiserat många äldreboenden till företag som i vanlig kapitalistisk ordning stävar efter vinstmaximering och därför inte vill dra på sig några extra kostnader. Dessutom bör vi tänka på, att personer som finns på dagens äldreboenden är mycket gamla och sjuka.

Folkhälsomyndigheten var från början mest inriktad på att dämpa oron och kom med felaktiga uppgifter om smittspridningen. De trodde kanske att smittan kom från Italien och Österrike, men nu visar det sig att långt före det kom den sannolikt från både Storbritannien och USA. Det gjordes inga tester av inresande till Sverige för att få koll på smittan. Folkhälsomyndigheten tillät att SVT genomförde Melodifestivalen på Friends arena i Stockholm den sjunde mars med en publik på 35 000 som nog var en god hjälp för smittspridningen.

Regeringen beslutade för ett antal veckor sedan att det skulle genomföras omfattande tester för att vi ska få någon koll på hur smittspridningen ser ut. Men regionerna, som har ansvaret att genomföra testerna, får inte tummarna loss, medan Danmark klarar att genomföra 20 000 tester om dagen! Fumligheten, slappheten och bristande ansvar står som spön i backen i det här landet, som annars gärna vill framhålla sig som välfärdens hemvist på jorden.

Men Sverige kunde kanske lära sig av Sydkorea, som är bland de länder som varit mest framgångsrika i att bekämpa coronavirusets spridning. Det har de gjort genom att tidigt genomföra masstester och isolera alla som varit smittade. Sydkorea har 5 döda i covid 19 på en miljon invånare. Vi har 414.

Alf Ronnby

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel