Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Sverige ligger inte i framkant när det gäller rökförbud

Flera krönikor och debattinlägg med fokus på den utökade tobakslagen har under sommaren publicerats och vi vill gärna bemöta påståenden och åsikter.

Någon tycker att tobaksfrågan lätt skulle kunna lösas på frivillig väg och skriver: "Här i Sverige är vi dåliga på att låta människor ta eget ansvar..."

Det har under många år pågått insatser för rökfria utomhusmiljöer på frivillig väg. Människor har undanbett sig grannars och medresenärers rökning såväl vid restauranger, caféer, perronger, hållplatser som entréer och så vidare utan att bli respektfullt bemötta. Snarare har de som bett om hänsyn själva fått flytta på sig och sina familjer, oavsett om det har medfört att man fått lämna den mat eller det fika man beställt.

Någon skriver att den utökade tobakslagen är "ogenomtänkt och till största delen onödig lagstiftning..." Innan förbudet togs har utredningar, politiska debatter och diskussioner samt remissrundor genomförts. Vi tycker inte att det kan ses som något ogenomtänkt hastverk, utan tvärtom som ett beslut grundat på kunskap, statistik och ansvarstagande.

Vi ser den utökade tobakslagen som en frihetsreform. Frihet att själva kunna avgöra om vi och våra barn ska utsättas för tobaksrök. Det är rimligt att ställa den majoritet som är ickerökare mot den minoritet som i dag röker samt att låta åsikter från de mest känsliga, barn, unga och lungsjuka väga mycket tungt.

Då du känner röklukten har du den redan i dina egna luftvägar – oavsett om du får en direkt medicinsk reaktion eller inte. Vi måste var och en ha friheten att slippa detta.

Man undrar också: ”Handlar det svenska rökförbudet verkligen om hälsa?” Människor med diagnoser som astma, SHR, KOL mm rapporterar om omedelbara sjukdomssymtom från luftvägarna vid kontakt med passiv rökning, ute såväl som inomhus. På längre sikt är tobaksrökningens skadeverkningar och kostnader väl dokumenterade. Exempelvis visade en utredning av Institutet för Hälso- och sjukvårdsekonomi 2017 att rökning kostar samhället 31 miljarder och att cirka 14 400 personer dör i rökning varje år. Så svaret måste givetvis vara JA! Redan nu påtalar dessutom Hotell- och Restaurangfacket en bättre arbetsmiljö efter den nya lagen.

Vi är glada att politiker tagit ansvar och sagt ja till den utökade tobakslagen och ser fram emot att kunna möta vänner på uteserveringar, vänner som är känsliga och tidigare fått avstå möten. En positiv utveckling för landet Sverige, som ändå inte ligger i framkant gällande strategier för minskad tobaksrökning. Många länder har gått före och är ännu striktare för målet, ett tobaksfritt samhälle.

Mattias Grannas

ordförande, Astma- och Allergiföreningen, region Mellannorrland

Eva-Iréne Hed

ordförande, Astma- och Allergiföreningen i Västjämtland

Agnetha Danielsson

ordförande, Astma- och Allergiföreningen i Jämtbygden

Margareta Lilja

ordförande, Astma- och Allergiföreningen i Härjedalen

Anna-Karin Grannas

ordförande, Astma- och Allergiföreningen i Sundsvall

Carina Käller

ordförande, Astma- och Allergiföreningen i Örnsköldsvik

Ewa Björck

Astma- och Allergiföreningen i Norra Hälsingland

Wictoria Kastemyr

ordförande, Astma- och Allergiföreningen i Ovanåker

Elisabeth Rydbäck

ordförande, Astma- och Allergiföreningen i Gävle

Inger Svedvall

ordförande, Astma- och Allergiföreningen i Sandviken

Maritha Sedvallson

förbundsordförande, Astma- och Allergiförbundet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel