Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Svar till PRO Stugun om boendet på Bergegården

Annons

Omsorgen om våra gamla en välfärdsfråga och därför är det en av de viktigaste frågorna för vår kommun och för oss samverkande partier i Centern, Afr och Kd, men hur och var vi bor som äldre är också på samma sätt en viktig välfärdsfråga. Vi har efter vårt tillträde detta år genast tagit tag i denna fråga. De första resultaten är det som insändaren pekar på, nämligen att lediga lägenheter vid Nipängen och Bergegården kommer att finnas tillgängliga för eget boende som i vilken lägenhet som helst men under samma tak. Det är vår uppfattning att detta stärker och breddar möjligheten för äldre att hitta ett bra och passande boende.

I Hammarstrand och Bispgården finns genom ”satellitboenden” en viktig boendeform som i dag saknas i Stugun och att öppna för boende vid Bergegården får ses som ett första steg i att tillskapa fler möjligheter till bra och trygga bostäder.

Om vi ser på boendet för äldre har detta förändrats över tid och en del av orsakerna till detta står att finna i att vi som äldre är friskare längre upp i åren och att vi genom detta har andra behov på gemenskap och trygghet i våra boenden. Det finns också en grupp som ibland kallas ”äldre äldre” där särskilda behov av kompetent omsorg växer fram. Detta har förändrat behoven av vilka bostäder vi som äldre behöver. Till detta skall läggas att det för kommunen är väldigt viktigt ur strategisk synpunkt att det också finns attraktiva boenden för barnfamiljer och yngre. Alltså behöver vi en viss dynamik i boendet. Det är viktigt i hela kommunen och inte minst i en del av kommunen som Stugun, med sitt goda läge i förhållande till Östersund.

Med utgångspunkt i detta har vi initierat ett projekt ”Framtidens boende” som bygger på inventering av kända fakta i befolkningsutveckling, olika boendeformer, behovet av rätt och kompetent omsorg samt den kunskap och resurser som finns i kommunen hos alla som i dag jobbar med boende och omsorg om våra äldre. Detta kommer också att ske i dialog med alla intresserade medborgare och planerat att genomföras nu under hösten.

Vi gick till val på att vi skall ha bra äldreboenden i våra tre tätorter. Det är självklart att vi vill att också våra äldre invånare i Ragunda kommun så långt det är möjligt skall kunna välja sitt boende.

När det gäller särskilt boende får vi inte glömma att det har sin utgångspunkt i en enskild vårdtagares behov av omsorg där den enskildes hälsa också beskär möjligheten till fritt val. Det primärt lagstadgade för kommunen är att se till att den enskilda personen får denna omsorg genom de resurser kommunen förfogar över. Det är också något vi i dag klarar med platser vi har.

Jag ser fram emot att träffa PRO i Stugun och alla andra engagerade intresseföreningar, och självklart alla intresserade medborgare, i den kommande dialogen kring framtidens boende i Ragunda kommun.

Håkan Lindström

ordförande sociala utskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel