Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Staten måste satsa för att arrangera Special Olympics i länet

I februari nästa år skulle vi i Sverige stått värd för Special Olympics World Winter Games - världens största idrottstävling för personer med intellektuell funktionsnedsättning.  En unik möjlighet att med hjälp av Special Olympics-facklan rikta rampljuset mot nya förebilder inom idrottsrörelsen. Förebilder som representerar en målgrupp som verkligen kulle behöva det.

Beslutet att ställa in Special Olympics World Winter Games 2021 i Sverige och Jämtland väcker förstås en stor besvikelse bland de tusentals aktiva från över 100 länder som redan börjat förbereda sig inför sin resa till Sverige. Men besvikelsen handlar inte bara om den egna upplevelsen. Många ställer sig frågan hur det kunde bli så här. Det ärlig svaret är att regeringen, vi i rikspolitiken och för den delen Riksidrottsförbundet inte gjort det vi kunde, det vi skulle och det vi borde.

När spelen 2017 var i Österrike stod de högsta politikerna i TV varje kväll och lovordade Special Olympics och vad tävlingen betydde för Österrike. Så är det inte i Sverige. Här var det helt tyst. Och konsekvensen blev att styrelsen för Svenska Parasportförbundet strax före jul tvingades ta beslutet att ställa in genomförandet. ”Så ledsen ikväll…”  Så löd kommentaren från en förälder till en av de svenska deltagarna beskedet. 

Fjolåret innebar något av en bottennotering där vi i Sverige tappade tre stora mästerskap. Först Paralympics och OS 2026 och sedan Special Olympics 2021. Problemet är egentligen inte att det råder brist på politiskt stöd. I Sveriges riksdag råder en närmast total politisk koncensus om behovet av en jämlik folkhälsa. 2018 antog riksdagen i konsensus ett tillkännagivande om att idrotten måste förbättra måluppfyllandet avseende parasporten. Och ändå missar vi chansen när vi har öppet mål! Beslutet berodde på att det inte går att genomföra den här typen av event helt på kommersiell grund och att det inte ges statliga stöd för enskilda event i Sverige. Helt oberoende vilka event det är, vem det riktar sig till, vilket syfte det har eller vilka samhällsvinster det kan ha.

Självklart delar vi från Liberalerna uppfattningen att kommersiellt gångbara events inte ska finansieras med skattemedel. Men både för Special Olympics och många av Parasportens evenemang gäller helt andra premisser. Här saknas ofta de kommersiella förutsättningarna med publik- och sponsorintäkter. Det vet alla. Men å andra sidan finns stora långsiktiga samhällsvinster att hämta. Vi vet att personer med olika typer av funktionsnedsättning som är aktiva i idrott har en bättre hälsa, känner en större tillfredställelse med livet och högre deltagande i utbildning och arbetsmarknad. Studier visar att samhället sparar minst 330 000 kronor per år och person med funktionsnedsättningar som får chansen att bli aktiv inom idrotten.

Det här är insikter som borde leda till en förändrad syn. Det är bra att Riksidrottsförbundet, RF, som har till uppgift att se till att de statliga medel som anslås till idrotten, nu har ett allt tydligare fokus på att få fler att röra sig och att göra idrotten mer jämlik. Men det räcker inte. Tidigare utvärderingar att den samlade idrotten har en bra bit kvar för att uppfylla målen. Att avsätta särskilda medel till stöd för Special Olympics World Winter Games hade varit ett sätt att knäcka koden för verklig inkludering för en målgrupp som ofta är svår att nå.

Är det nåt parasportare har lärt sig genom sitt engagemang så är det att inte ge upp. Svenska Parasportförbundet verkar ha skakat av sig besvikelsen och satsade med full kraft och stor uppbackning från kommunal och regional nivå i Jämtland Härjedalen, på det som skulle vara världsspelens test-spel: Special Olympics Sweden Invitational Games där deltagare från över 20 länder världen över tävlade i 7 olika idrotter och samtidigt – för första gången i Sverige – genomgå särskilda hälsotester inom ramen för Healthy Athletes. Intresset från professionen inom hälso- och sjukvården är stort. Många vill få bättre kunskap kring hur själva bemötandet av personer med intellektuell funktionsnedsättning kan ge stora effekter.

Från Liberalerna kämpar vi för personer med intellektuell funktionsnedsättning och kommer att fortsätta agera för att se till att det finns stöd för den här sortens folkhälsosatsning. Dels handlar det inte om stora pengar i sammanhanget, dels är det en ren investering som vi samhällsekonomiskt snabbt kan räkna hem genom att minska den fullständigt onödiga ohälsa som drabbar personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Christer Nylander (L)

Ordförande i Riksdagens kulturutskott

Bengt Eliasson (L)

Funktionsrättspolitisk talesperson Riksdagsledamot

Pär Löfstrand (L)

Kommunalråd Östersund (L) Förbundsordförande L i J/H

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel