Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Ställ krav på chark och ost

Våra matvanor står i dag för en stor påverkan på vår planet. Köttkonsumtionens hållbarhetsutmaningar är väl kända, och principen “mindre men bättre kött” behöver få mycket större genomslag. I Köttguiden riktar Världsnaturfonden WWF ljuset mot två områden som hittills gått under radarn: osten och charkprodukterna.

Visste du att den svenska andelen av den totala mängden ost vi äter fortfarande minskar starkt, något som vi inte ser när det gäller kött? Sedan EU-inträdet har konsumtionen av ost i Sverige ökat markant, mellan 1995 och 2018 ökade förbrukningen med 38 procent. Samtidigt har andelen svenskproducerad ost minskat stort. År 1995 var 90 procent av osten som förbrukades producerad i Sverige, 2018 låg siffran bara strax över 40 procent enligt Jordbruksverket.

Det innebär att vi äter mer av ostar som vi nu ser får rött ljus i Köttguiden. De senaste åren har konsumtionen av de ostar som ersätter kött på tallriken, till exempel halloumi, mozzarella och fetaost ökat kraftigt, något som syns i handelns osthyllor. Köttguiden visar att ostarna som importeras får rött ljus och vill man som konsument göra ett bra val bör man undvika dessa ostar eller ställa krav på importföretagen.

När det gäller charkprodukter på restaurang finns det all anledning att fråga efter ursprung då detta oftast inte skrivs ut på menyn. Charkprodukter som Serranoskinka och Parmaskinka görs av griskött från Spanien och Italien som får rött ljus i Köttguiden. Vi vet att antibiotikaanvändningen i dessa två länder ligger bland Europas högsta samt att en stor andel av den höga antibiotikaanvändningen är kopplad till grisproduktionen.

Vi vill också uppmana den svenska lantbruksnäringen att ta del av denna utveckling och erbjuda fler alternativ som är producerade av svensk råvara, både vad gäller ost och chark.

Det finns ett stort intresse bland konsumenter att göra bra val av det vi äter. Mejerier, slakterier och livsmedelsföretag behöver arbeta för att utveckla nya produkter med smak och funktion i fokus – och ta fram ost och chark baserad på svensk råvara. Sedan behöver dagligvaruhandeln se till att tillgängliggöra dessa.

WWF anser att det vore bra om mer ost av olika slag produceras i Sverige – här finns en chans för fler svenska bönder och mejerier att ta del av en växande marknad. Det är också extra viktigt att företag som importerar ställer höga krav på kött, ost och ägg. Inköpare har stora möjligheter att förbättra situationen i de länder de importerar ifrån, genom de krav som de ställer.

Håkan Wirtén

WWF

Anna Richert

WWF

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel