Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Sossarna om regionens utveckling: "Tyvärr i fel riktning”

I valrörelsen 2018 gick de blågröna partierna med Centerpartiet i spetsen hårt ut med budskapet om ”ett nytt handlingskraftigt ledarskap i Region Jämtland Härjedalen”. Man lovade att lösa regionens ekonomiska situation och utveckla regionen till en attraktiv arbetsgivare.

Vad har då hänt på 1,5 år? Vi kan konstatera att regionen utvecklats som arbetsgivare, men tyvärr i fel riktning. Nästan dagligen möts vi av arga berättelser i media från medarbetare som är arga, ledsna och uppgivna. Medarbetare som inte känner sig uppskattade av sin arbetsgivare och som fått se sin arbetstid öka men ersättningen minska. Som trots det sliter allt de kan med att hantera det svåra pandemiläge vi står mitt upp i.

Vidare kan vi konstatera att ekonomin fortsatt pekar i fel riktning. Vi klandrar inte det nya politiska ledarskapet för det. Det är nämligen ett kvitto på det vi gång på gång upprepat de senaste åren: Jämtland Härjedalens sjukvård är underfinansierad. Men de röda siffrorna till trots valde det blågröna styret nyligen glatt påhejade av Sverigedemokraterna att betala ut 25 miljoner kronor till de privata vårdföretagen i länet. Pengar de inte var tvungna till att betala. Till deras försvar kan nämnas att detta ligger precis i linje med ett annat av deras vallöften – att öka privatiseringen av vår gemensamma sjukvård.

Just i detta nu riskerar dessutom Region Jämtland Härjedalen att gå miste om pengar från EU som skulle gått till bredbandsutbyggnad. 70 miljoner i finansiering finns och sista ansökningsdatum är 10 september. Men regionen och dess nya politiska ledarskap har ingen beredskap för att plocka fram projekt för bredbandsutbyggnad. Vårt län behöver pengarna – inte att de slarvas bort. Tack vare att regeringen nu skjutit till 359 miljoner (!) till vår region finns det för första gången på många år en chans för Region Jämtland Härjedalen att efter pandemin visa upp positiva siffror.

Ni väljare gav oss Socialdemokrater underkänt i valet 2018 och vi vet att det krävs hårt jobb för att återvinna ert förtroende. Vi kommer aldrig att lova mer än vad vi kan hålla. Men oavsett om vi styr eller inte tänker vi arbeta hårt för att regionens personal ska få den uppskattning de förtjänar. För att våra skattepengar inte ska gå till vinstdrivande bolag och för att både sjukvården och infrastrukturen i vårt län ska få de pengar vi vet att de behöver.

Ann-Marie Johansson, Bengt Bergqvist, Robert Uitto

Regionråd i opposition, Socialdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel